Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/profapk/public_html/includes/classes/session.class.php on line 6
Питання та відповіді | Профспілка працівників агропромислового комплексу України background
На головну сторінку - Питання та відповіді

Питання та відповіді

  Питання до голови Профспілки     Юридична консультація     Загальні питання  

Володимир
Добрий день! підскажіть будь-ласка, чи може голова профспілки із власної ініціативи усунутись від виконання обовязків голови профспілки і знову стати просто членом профспілки, якщо немає бажаючих кандидатів на посаду голови профспілки?
Відповідь: Посада голови профспілки є виборною.
Відповідно до п. 6 ст. 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», статут (положення) профспілки повинен містити організаційну структуру профспілки, повноваження її організацій, виборних органів, порядок формування їх складу.
Тобто у статуті чи положенні профспілки повинна міститись інформація щодо порядку обрання та звільнення голови. У такому випадку за необхідності скликаються позачергові збори, які розглядають заяву голови про дострокове припинення повноважень та приймають відповідне рішення.
Отже дострокове звільнення голови з займаної посади за власним бажанням повинно здійснюватися за рішенням уповноважених на це органів профспілки.
Якщо статутом профспілки порядку звільнення керівників виборних органів не визначено, то рішення з цього питання приймають профспілкові збори (конференція).
Після припинення повноважень голови профспілки, працівник залишається її членом. Для виключення із складу профспілки необхідно подати відповідну заяву до профспілкового органу.
Ольга
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи може директор навчального закладу назначити на посаду свого заступника з навчально-виробничої роботи свою жінку?
Відповідь: Відповідно до ст. 251 Кодексу законів про працю від 10.12.1971 № 322-VIII (із змінами внесеними згідно із Законом від 27.03.2014 № 1169-VII), Власник вправі запроваджувати обмеження щодо спільної роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв'язку з виконанням трудових обов'язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному.

У відповідності до п.4 ст.9 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» із змінами в редакції Закону від 14.05.2013 № 224-VII, обмеження щодо роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками поширюються на осіб, які працюють у державних установах освіти.

Згідно з пунктом 16 постанови Ради Народних Комісарів УРСР „Про сполучення посад та служби родичів в установах, підприємствах та організаціях усуспільненого сектора” від 04.06.33 (зі змінами внесеними постановою Ради Міністрів Української РСР від 20.10.1990 року №316) забороняється спільна служба на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які перебувають між собою в близьких родинних або свояцьких зв’язках (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також, брати, сестри, батьки і діти подружжя), якщо їх служба пов’язана з безпосереднім підпорядкуванням або підконтрольністю одного із них іншому.

Отже, якщо ж посадовою інструкцією визначено, що заступник директора з навчально-виробничої роботи безпосередньо підпорядкований або підконтрольний директору, та у випадку коли власником навчального закладу встановлені обмеження у виді наказу щодо спільної роботи осіб, які є близькими родичами в одній державній установі, то тоді директор навчального закладу не може назначити на посаду свого заступника з навчально-виробничої роботи свою жінку.

Що стосується приватних навчальних закладів, то тоді такі обмеження на них не розповсюджуються, саме за п.4 ст.9 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Наталія
Чи мають право роботодавці бути членами первинної профспілкової організації?
Відповідь: Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Частина 6 ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначає, що Роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.
Оскільки представником роботодавця в трудових відносинах є особа яка наділена правом прийому та звільнення працівник , то така особа не може бути членом виборних органів профспілки будь-якого рівня.
Жанна
Чи може бути головою профкому член іншого профкому в межах однієї профспілки? (причому на зборах цю людину обрали більшістю голосів, а голова профспілки вважає це подвійним членством; людина один раз сплачує внески і перебуває у межах однієї галузі і рахунок на всі профкоми один)
Відповідь: Дякуємо за запитання! Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 року N 1045-XIV( із останніми змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 16 жовтня 2012 року N 5461-VI),членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Згідно з ч.4 ст.1 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески.
Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (стаття 7) не забороняє подвійного членства, проте передбачає, що самі профспілки можуть для таких випадків передбачати в статутах обмеження, а також відповідальність за порушення норми статуту, яка забороняє подвійне членство.
Звертаємо Вашу увагу на те,що до виборних органів профспілкової організації підприємства обираються члени профспілки відповідно до положень, зазначених у статуті.
Тобто, член профспілки, у статуті якої є обмеження подвійного членства у профспілках, не може бути одночасно членом будь-якої іншої профспілки.А отже для того, щоб стати головою профспілки необхідно бути її членом. Тому, необхідно керуватися Статутом Профспілки членом, якої Ви є та Статутом Профспілки до якої бажаєте вступити, щоб уникнути подвійного членства у випадку, якщо воно заборонене Статутом.
Денис
На засіданні виборного органу первинної профспілкової організації”, який розглядав питання щодо згоди на звільнення електрика за п. 4 ст. 40 КЗпП України (прогул без поважних причин), із п’ятнадцяти членів були присутніми тільки шестеро. Більшістю голосів прийнято рішення про згоду на звільнення Волкова. Чи законне рішення?
Відповідь: Доброго дня! Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992р. №9, прогул – це відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин.
Розірвання трудового договору з підстав, передбачених п. 4 ст. 40 КЗпП України, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.
Звільнити порушника трудової дисципліни без попередньої згоди профспілкової організації можна якщо працівник не є членом первинної профспілкової організації, що діє на підприємстві, в установі, організації (ст.43-1 КЗпП України).
Норма представництва, порядок голосування з окремих питань можуть визначатися відповідно до норм статуту профспілки.
Проте, відповідно до п. 2.4. Примірного Положення про первинну профспілкову організацію - організаційну ланку членської організації Федерації профспілок України, затвердженого Постановою Президії Ради ФПУ від 15.11.2000 р. № П-30-7, профспілкові збори вважаються правомочними, якщо в їх роботі бере участь більш як половина членів профспілки, об'єднуваних первинною організацією.
Присутність шести членів із необхідних п’ятнадцяти складає 40 % від загальної кількості.
Тому у разі відсутності кворуму на профспілкових зборах, такі збори є неповноважним для прийняття будь-яких рішень, тому рішення є незаконним.

Посилання:
- Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII.
- Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992р. №9.
- Примірне Положення про первинну профспілкову організацію - організаційну ланку членської організації Федерації профспілок України, затверджене Постановою Президії Ради ФПУ від 15.11.2000 р. № П-30-7

Тетяна
Доброго дня! Дайте відповідь, чи може бути членом профкому університету начальник навчально-методичного відділу університету, який входить до складу ректорату та є представником адміністрації?
Відповідь: Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Частина 6 ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначає, що Роботодавці не можуть бути членами виборних органів
профспілки будь-якого рівня.
Оскільки представником роботодавця в трудових відносинах є особа яка наділена правом прийому та звільнення працівник , то така особа не може бути членом виборних органів профспілки будь-якого рівня. Якщо Ви наділені такими повноваженнями, то Ви не можете бути обраними членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Наталія
Доброго дня. Чи може звільнений працівник бути головою профспілки. Якщо ні то чому ? Дякую
Відповідь: Перш за все, необхідно сказати, що до виборних органів профспілкової організації підприємства обираються члени профспілки відповідно до положень, зазначених у статуті.
Кожен член профспілки може обирати і бути обраним до будь-якого виборного органу своєї профспілки та виборного органу об'єднання профспілок, до якого входить ця профспілка.
Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»,Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Виходячи з положень Статуту Професійної спілки працівників агропромислового комплексу України (далі-Статут), а саме п.2.1 ст.2, Членом Профспілки може бути кожна особа, яка визнає Статут Профспілки, сплачує членські внески в установленому порядку, при цьому:
- працює на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності і господарювання, або є членом селянського (фермерського) господарства, кооперативу, приватним землекористувачем, які за характером виробничої діяльності відносяться до галузей агропромислового комплексу.
Пунктом 2.6.ст.2 Статуту, Профспілкове членство зберігається:
- за особами, які тимчасово припинили роботу у зв’язку з вихованням дітей, за непрацюючими пенсіонерами, особами, звільненими у зв’язку з реорганізацією, банкрутством, ліквідацією підприємства, за скороченням штату або за угодою сторін, за умов сплати ними членських внесків або звільнення від сплати внесків на певний період, за рішенням відповідного виборного органу;
- за членами Профспілки, які зайняті на сезонних роботах;
- за особами, що перейшли з іншої профспілки або повернулися після строкової військової служби, якщо вони стали на облік упродовж місяця з дня прийняття на роботу.
Пунктом 2.8.4. ст.2 Статуту,члени профспілки мають право обирати й бути обраними до виборних органів Профспілки згідно з цим Статутом.
При більш детальному аналізі даного питання необхідно керуватися Статутом Профспілки, членом якої Ви були чи є.
Отже, головою Профспілки може бути обраний громадянин України, який має вищу освіту, і є членом Профспілки. Тому, якщо за звільненим працівником не зберігається членство в Профспілці, то тоді він не може бути головою Профспілки.
Артем
Здравствуйте!
Скажите пожалуйста,сколько раз можно становиться в центр занятости,если год назад я там стоял три месяца,а после того устроился на работу и отработал там 14 месяцев.Спасибо
Артем
Відповідь: Дякуємо за запитання.
Відповідно до ст.22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню на випадок безробіття та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем страхові внески в сумі не менш як мінімальний страховий внесок.
Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років
У разі чергового визнання в установленому порядку застрахованої особи безробітною у межах двох років, протягом яких виплачується допомога по безробіттю, тривалість її виплати враховується сумарно.
Отже, якщо за останній рік, що передує Вашому зверненню до центру зайнятості, Ви пропрацювали щонайменше шість місяців та Ваш роботодавець перераховував страхові внески в сумі не менш, як мінімальний страховий внесок, Ви маєте право на допомогу по безробіттю, та можете звернутись до центру зайнятості.
Однак, Вам необхідно врахувати, що з моменту Вашого першого звернення до центру зайнятості ще не пройшло двох років, отже до тривалості виплати допомоги по безробіттю будуть враховані ті дні виплати допомоги, що передували Вашому влаштуванню на роботу.

Джерела:
1. Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2 березня 2000 року N 1533-III (із останніми змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 4 липня 2013 року N 406-VII).
оксана
чи має право заступник начальника управління займати посаду голови профспілки цього підприємства
Відповідь: Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Частина 6 ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначає, що Роботодавці не можуть бути членами виборних органів
профспілки будь-якого рівня.
Оскільки представником роботодавця в трудових відносинах є особа яка наділена правом прийому та звільнення працівник , то така особа не може бути членом виборних органів профспілки будь-якого рівня. Якщо Ви наділені такими повноваженнями, то Ви не можете бути обраними членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Анна
Добрий день! Чи потрібно профспілкам щоквартально здавати звіт про пільги, якщо так, то який код пільги?
Відповідь: Добрий день! Дякуємо за запитання! Державною податковою службою (ДПС України) листом від 05.02.2013р. № 2942/7/11-1017 повідомлено, що відповідно до статті 157 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) від опадаткування звільняються доходи професійних спілок, їх об"єднань та організацій профспілок, а також організацій роботодавців та їх об"єднань, утворених у порядку, визначеному законом, та внесених органами Державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ. Перелік доходів, який звільняється від оподаткування, визначено пунктом 157.9 статті 157 Кодексу.
Враховуючи викладене, в умовах дії Кодексу професійні спілки, їх обєднання та організації спілок, а також організації роботодавців та їх обєднання, які відповідно до статті 157 Кодексу зареєстровано як неприбуткові організації, мають право не подавати Звіт про суми податкових пільг, використаних згідно з пунктом 157.9 статті 157 Кодексу.

Категорія питань:
Ваше им'я:
Ваш e-mail:
Ваше питання:
ліміт: 1000 символів
Ввыедіть код:
 

натисніть на зображення, щоб обновити