Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/profapk/public_html/includes/classes/session.class.php on line 6
Питання та відповіді | Профспілка працівників агропромислового комплексу України background
На головну сторінку - Питання та відповіді

Питання та відповіді

  Питання до голови Профспілки     Юридична консультація     Загальні питання  

Юлія
Доброго дня! Поясніть, будь-ласка, чи правомірні дії представників профкому підприємства, котрі відмовляють спадкоємцеві (сину) померлого працівника-учасника профспілки в ознайомленні з нормами колдоговору, які регулюють питання виплати матеріальної допомоги та інших гарантій спадкоємцям у таких випадках. Чи несе підприємство відповідальність за таке відверте ігнорування ?
Відповідь: Доброго дня! Відповідно до статті 36 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки, їх об'єднання, здійснюючи представництво та захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів своїх членів, повинні додержуватися Конституції України, законів та інших нормативно-правових актів, а також виконувати колективні договори та угоди, які вони уклали, та взяті на себе зобов'язання.

Статтею 46 даного Закону визначено, що особи, які чинять перешкоду здійсненню права громадян на об'єднання у профспілки, а також посадові та інші особи, винні в порушенні законодавства про профспілки, які своїми діями або бездіяльністю перешкоджають законній діяльності профспілок, їх об'єднань, несуть дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів.

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективний договір укладається між роботодавцем з однієї сторони і одним або кількома профспілковими органами, а у разі відсутності таких органів - представниками працівників, обраними і уповноваженими трудовим колективом з іншої сторони.
Тобто, з колективним договором можна ознайомитися як у представника профспілки, так і в роботодавця (в адміністрації підприємства).
Ви є спадкоємцем члена профспілки та працівника підприємства.
Згідно з положеннями статті 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).



Цивільним кодексом України, статтею 1227, також передбачено, що суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Тобто оскільки Ви володієте всією сукупністю прав та обов’язків члена профспілки та колишнього працівника підприємства, які не припинилися внаслідок його смерті, Ви маєте повне право ознайомитися з умовами колективного договору, оскільки останні можуть містити інформацію про правонаступництво члена профспілки та про виплату правонаступникам та\або членам сім’ї померлого члена профспілки матеріальної допомоги або допомоги на поховання. Також Ви маєте право отримати всі інші виплати, які з тих або інших причин не були отримані померлим членом профспілки.
До того ж інформація про умови колективного договору не є інформацією з обмеженим доступом, оскільки відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі - Закону) обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:
1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Ви маєте повне право як законний правонаступник члена профспілки подати письмовий запит до профспілки та\або до підприємства-роботодавця померлого члена профспілки з проханням надати Вам колективний договір на ознайомлення.

Слід пам’ятати, що розпорядник інформації (профспілка, адміністрація підприємства) має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту (частина перша статті 20 Закону) та\або надати вмотивовану письмову відмову в задоволенні запиту на інформацію (частина п’ята статті 22 Закону), а також те, що рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду (частина перша статті 23 Закону).
Крім того, підприємство та профспілка несуть відповідальність за таке ігнорування Вашого прохання, і відповідальність за такі дії передбачена у статті 41-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: порушення чи невиконання зобов'язань щодо колективного договору, угоди особами, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, чи представниками трудових колективів -тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерела:
Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року за №435-IV (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом України №406-VII від 04.07.2013);
Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року за №8073-X (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом України №590-VII від 19.09.2013);
Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 року за №1045-XIV (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом України N5461-VI від 16.10.2012);

Закон України «Про колективні договори і угоди» від 1 липня 1993 року за №3356-XII (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом України N379-VII від 02.07.2013);

Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року
№ 2939-VI (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом України № 224-VII від 14.05.2013).
Олексый
Як знайти текст генеральної угоди між ДПЗКУ та Козацьким зерновим союзом?
Відповідь: Доброго дня! Генеральна угода укладається тільки на державному рівні. Щодо галузевих угод, то вони розміщені на сайті в розділі "Нормативно-правова база", "Угоди". Для отримання більш детальної інформації пропонуємо Вам звернутися до нашого фахівця - Марченко Тетяни Петрівни, тел. 278-42-49.
Наталія
Скажіть будь-ласка, на які цілі можна використовувати профспілкові внески?
Відповідь: Дякуємо за запитання! Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі - Закону) профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Статут (положення) профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання (п.9 ч. 3 Закону).

Право власності профспілок, їх об'єднань виникає на підставі придбання майна за рахунок членських внесків, інших власних коштів, пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій або на інших підставах, не заборонених законодавством (абз.2-3 ст. 34 Закону).

Зазвичай профспілкові внески можна використовувати на статутну діяльність профкому згідно із Статутом, а саме - на виплату матеріальної допомоги, здешевлення вартості путівок, проведення культурно-масових та спортивно-масових заходів тощо.
роман
згідно статуту професійної спілки працівників АПК України п.3.6 Роботодавці не можуть бути обраними до складу виборних органів Профспілки будь-якого рівня. Також згідно закону України "Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності" визначення Роботодавець - юридична (підприємство, установа, організація) або фізична особа, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб. Таке запитання : Чи може Голова районної організації профспілки бути обраним до складу виборних органів Профспілки будь-якого рівня, якщо він також вважається роботодавцем ?
Відповідь: Доброго дня! Дякуємо за запитання. Відповідно до ч. 6 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі - Закону) роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

А ч. 8 ст. 1 Закону вказує на те, що роботодавець - власник підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності, галузевої належності або уповноважений ним орган (керівник) чи фізична особа, яка відповідно до законодавства використовує найману працю.

Оскільки Голова Профспілки є її керівником, тому він не може бути обраним до складу виборних органів Профспілки.

Сімчук Олексій Павлович
Доброго дня. Як вступити у профспілку працівників АПК ?
Відповідь: Доброго дня. Дякуємо Вам за запитання.

«Член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески» - так говорить нам Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".
Ст. 7 ЗУ "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" з питань членства говорить, що «Членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка
використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони
бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява
громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.
Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до
профспілки».
Відповідно до Статуту, ст. 2.1. Членом Профспілки може бути кожна особа, яка визнає Статут Профспілки, сплачує членські внески в установленому порядку, при цьому:
- працює на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності і господарювання, або є членом селянського (фермерського) господарства, кооперативу, приватним землекористувачем, які за характером виробничої діяльності відносяться до галузей агропромислового комплексу;
- працює у фізичної особи або суб’єкта підприємницької діяльності;
- забезпечує себе роботою самостійно;
- навчається в учбовому закладі.
Членами Профспілки можуть бути інші громадяни, які виявили бажання вступити до неї і визнають Статут Профспілки.

Ст. 2.2. Прийняття в члени Профспілки проводиться в індивідуальному порядку за особистою заявою осіб, які досягли 15 років ( для учнів 14 років), яка розглядається на засіданнях профспілкових комітетів протягом місяця з дня її подання.
Ст. 2.3. Усі члени Профспілки мають рівні права не залежно від національності, мови, статі, політичних, релігійних переконань, соціального статусу та інших відмінностей.

Сподіваємося, що незабаром Ви станете членом Профспілки працівників АПК України.
Олег
Чи може одне управління в структурі цілої організації створити окрему профспілкову організацію?
Відповідь: Законодавством України не встановлено заборони управлінню в структурі організації створити окрему профспілкову організацію.

Так, згідно з абз.1 ст. 37 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (Із останніми змінами, внесеними згідно із Законом № 5026-VI від 22.06.2012) Профспілкові організації на підприємствах, в установах, організаціях та їх структурних підрозділах представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові, соціально-економічні права та інтереси. Свої повноваження первинні профспілкові організації здійснюють через утворені відповідно до статуту (положення) виборні органи, а в організаціях, де виборні органи не створюються, - через профспілкового представника, уповноваженого згідно із статутом на представництво інтересів членів профспілки, який діє в межах прав, наданих цим Законом та статутом профспілки.

На підприємстві можуть діяти кілька первинних профспілкових організацій.

На запитання відповіла кваліфікований юрист - Дідюрик Л.І.

Категорія питань:
Ваше им'я:
Ваш e-mail:
Ваше питання:
ліміт: 1000 символів
Ввыедіть код:
 

натисніть на зображення, щоб обновити