background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Чорні схеми: рейдери атакують аграріїв через банки

Чорні схеми: рейдери атакують аграріїв через банки

 

Компанія «Агротрейд-2000» втратила вісім мільйонів гривень, які зарахували на банківський рахунок контрагенти. Як та що могло стати причиною, у матеріалі Agravery.com.

Хвиля рейдерських атак накриває Україну: в слід за низкою інших, одне з кращих підприємств Київської області «Агротрейд-2000», що  декілька днів тому зазнало економічної атаки збоку злочинної групи, і отримало збитки на суму у 8 млн грн. У  причинах дій рейдерів, а також у деталях цієї чорної  справи спробувало розібратись Agravery.com.

Складна економічна ситуація в країні призводить до винайдення нових схем шахрайств. На зміну збройним захопленням, відвертим «відтисканням» бізнесу, крадіжкам майна та зерна прийшли більш продумані економічні злочини за участю банків  – підробка фінансових документів та рахунків компанії.

Про схему у деталях

До редакції Agravery.com звернувся керівник аграрного підприємства "Агротрейд-2000" (Київська область) Іван Кудлай, якому також належить ТОВ “Терезине” та ООО “Еліта”,  і  розповів, що  на початку вересня його компанія розпочала  роботу  над контрактом  з поставки двох тисяч тонн пшениці для відомої французької компанії "Луї Дрейфус". "Восьмого   вересня  цього року нашою компанією було передано  представникам компанії "Луї Дрейфус" відповідний контракт та пакет документів,  проте  контракт підписаний другою стороною нами не був отриманий. Згідно попередньої домовленості гроші на наш рахунок за поставлений товар мали надійти 6  вересня 2016 року. Зранку, 9 вересня, бухгалтери нашого підприємства виявили появу нового, підставного, рахунку у Запорізькому відділенні "Укрсиббанку", на який надійшли гроші від компанії "Луї Дрейфус". З цього рахунку по підробних документах  через різні  банки по всій території України – у Києві, Полтаві, Дніпропетровську та через конверційні  центри, буквально за дві години було виведено понад 8 млн грн, що мали отримати у господарстві", - бідкається Кудлай.

Французький слід

Власники підприємства відразу звернулись до правоохоронців і ними було відкрито кримінальне провадження за фактом злочину та підробки документів. Завдяки оперативності працівників компанії та сприянню з боку банків витік коштів вдалось заблокувати. "Але у суботу, 10 вересня, у цьому ж Запорізькому відділенні «Укрсиббанку» була здійснена спроба відкриття другого, додаткового рахунку,  через який уже через два дні мали бути фізичними особами зняті кошти. Проте ці дії злочинців  були заблоковані за допомогою  міліції", - засвідчує постраждалий.

Натомість, "Уксиббанк" категорично відмовлявся надавати пояснення щодо  появи  фіктивних рахунків, посилаючись на банківську таємницю, що, на думку пана Кудлая, може напряму засвідчувати про зацікавленість працівників банку у таких "чорних" схемах. "Ми неодноразово звертались до «Уксиббанку« з проханням допомогти нам установити особу чи групу осіб, які незаконно заволоділи грошима нашої компанії. Навіть через ухвалу суду на відкриття банківської таємниці вони не бажали йти на контакт із нами, посилаючись на те, що  всі документи були передані до служби безпеки установи. Минулого тижня ми звернулись із офіційним листом до головного офісу "Укрсиббанку" у Парижі, а також до посольства  Франції у Києві із проханням сприяти нам домовитись із банком", - сказав Кудлай.

За інформацією Agravery.com, проблема вже незабаром може зсунутись з мертвої точки завдяки безпосередньому втручанню та сприянню радника з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перена, який пообіцяв особисто контролювати подальший хід справи. Минулої п’ятниці Іван Кудлай зустрівся з керівництвом банку.

Хто правий, а хто  винуватий?

"Мені відомо про ситуацію, яка склалась навколо господарства пана Кудлая. Шкода, що в неї був втягнутий наш банк. Наш банк завжди працює згідно усіх норм українського та міжнародного законодавства. Служба безпеки банку вже розпочала внутрішнє розслідування, а також ми надамо усю необхідну інформацію правоохоронцям і НБУ. Ми готові до співпраці та відкриті - впевнений, що винні будуть покарані, і ця прикра подія залишиться в минулому", - запевнив Agravery.com начальник департаменту корпоративного бізнесу "УкрСиббанк"  Жан-Люк Дегель. Він запевнив, що банк буде співпрацювати із правоохоронними органами.

Отримати офіційний коментар від "Луї Дрейфус" не вдалось, проте Іван Кудлай засвідчує, що керівництво компанії знає про проблему, але  ніякого сприяння у справі не  вони не отримали. "Нам вдалось встановити, що гроші на фіктивний рахунок нашої компанії "Луї Дрейфус" перерахував, керуючись сфальшованим листом із підробними печатками та підписами, який нібито надійшов від імені нашої компанії", - сказав він.

Однією з вірогідних причин ситуації могла стати відкритість інформації щодо контракту. Сам пан Кудлай говорить, що про нього на підприємстві добре знали – під поставку зерна було зав’язано багато осіб, як зі сторони "Луї Дрейфус", так і "Агротрейд-2000".

Фахівець Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олеся Данильченко розповідає, що схеми так званого соціального обману та підміни ідентифікації, від яких давно потерпає Європа та США, почали все частіше з’являтись в Україні. “Якщо раніше вони стосувались махінацій із картками приватних осіб, то зараз страждає малий та середній бізнес. Схеми стають вибагливішими та заплутанішими – злодії використовують сучасні технології, тож захиститись можна лише одним чином - не розповідати нікому про фінансові операції підприємства, і  постійно слідкувати за операціями, які проводяться на рахунках підприємств”, - радить вона. Як розповів на умовах анонімності колишній співробітник  “УкрСиббанку”, подібний випадок із невеликими аграрними підприємствами не поодинокий, у деяких випадках гроші встигають заблокувати, у деяких – ні. Проте ця ситуація  шахрайства була б не можлива без відома та сприяння з боку центрального офісу банку. Тому всі кінці цієї справи слід шукати саме там.