background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

В погоні за чужим: як аграріям зберегти свій врожай та землю від чужих рук

 

В погоні за чужим: як аграріям зберегти свій врожай та землю від чужих рук

 

Крадіжки з полів та переманювання орендодавців - популярні схеми рейдерства. 

Аграрії закінчують вивозити врожай з-під снігу. Але, поки аграрії шукають перемерзле збіжжя на полях, його можуть знайти до них. Останнім часом, говорять опитані Agravery.com фермери, почастішали крадіжки зерна з полів.

Як розповів фермер Ігор Лавошнік, з полів його господарства у Харківському районі минулої суботи було вкрадено 110 тонн соняшнику – невідомі приїхали на трьох комбайнах і просто почали «збір врожаю» з 80 гектарів. Поліцейські знайшли комбайни, за допомогою яких начебто відбувалась крадіжка врожаю соняшнику. За попередньою інформацією, знайдена техніка належить сільськогосподарському підприємству на Харківщині «Альянс-Г». В самому господарстві стверджують, що здали ці комбайни в оренду підприємству «ЦПТ» ще у вересні цього року, і не володіють інформацією щодо долі своєї техніки. Доля вкраденого врожаю поки що не відома – на думку Лавошніка, зібраний соняшник було просто перепродано на «тіньовому ринку».

Про подібний випадок розповів і очільник сільськогосподарського кооперативу «ПУСК» Олександр Буюклі. Декілька тижнів тому його підприємство ледь не позбулось трьох вантажівок із зібраною кукурудзою. Планувалось, що супровідні документи на вантаж, а також номери на вантажівках по дорозі на один з елеваторів ДПЗКУ буде замінено, і гроші за кукурудзу отримає не Буюклі, а «тіньові ділки». Однак, завдяки спільним діям аграрія та служби внутрішньої безпеки ДПЗКУ вдалось завадити крадіжці врожаю.

В самій ДПЗКУ кажуть, що служба безпеки корпорації проводить внутрішні перевірки, аби уникнути випадків купівлі-продажу краденого у аграріїв зерна. Однак, як наголошують в ДПЗКУ, якість таких перевірок залежить від співпраці із самими фермерами, які ж самі зацікавлені у збереженні свого зібраного врожаю.

За словами юристів, схеми з крадіжками врожаю є найпримітивнішими рейдерськими схемами. Навіть, перевозячі зерно залізницею, ви не маєте впевненості, що воно доїде за адресою. Минулого тижня Верховний Суд призначив «Укрзалізниці» заплатити 9,4 млн грн компенсації за втрату під час перевезення 2,7 тис. т пшениці. Втім, на небезпечність залізничних магістралей скаржаться не тільки аграрії. Зокрема як зазначили представники ДТЕК 30 листопада, під час круглого столу за участі керівництва «Укрзалізниці» та представників логістичних, металургійних та енергетичних компаній, УЗ підвищує тарифи на перевезення вантажів, однак при цьому не може налагодити належну їх охорону силами відомчої воєнізованої охорони.

Переманювати орендарів

Друга схема, яка стала особливо актуальною напередодні впровадження ринку землі, сманювання  власників землі-орендодавців. Селянам обіцяють вигіднішу орендну плату та пропонують укласти угоди на максимально довгі терміни, розірвавши попередні домовленності.

Минулого року Agravery.com писав про тривалу суперечку між хмельницькими фермерами та компанією Олександра Гереги «Агрохолдинг 2012». Власника мережі будівельник супермаркетів «Епіцентр» звинувачували в рейдерстві та переманюванні власників паїв, які орендують інші фермери. Але тоді суперечка закінчилась тим, що компанія придбала агрокомпанії в Вінницькій області та припинила збір хмельницьких угідь.

Але за «Агрохолдингом 2012» стояла велика та відома компанії. Чого не можна сказати про «Агрі Інвест Україна», яка, як розповів Agravery.com фермер з Харківщини Дмитро Ревенко, нібито від імені корпорації «Кернел» розгорнула широку кампанію з переманювання до себе власників паю, обіцяючи більшу орендну плату та оренду на 49 років. При цьому орендодавці отримують начебто повну суму за всі роки наперед. При цьому серед селян поширюють чутки про фінансові проблеми господарств, які взяли в оренду земельні паї. За словами Ревенка, люди з «Агрі Інвест Україна» дійшли до того, що уклали з власниками земельних ділянок угоду на оренду 40 гектарів землі, яку обробляє аграрій згідно з вже раніше укладеними угодами. Ревенко був змушений подати позов до суду, аби визнати ці договори фіктивними. В прес-службі корпорації "Кернел" наголосили - компанія "Агрі Інвест Україна" не має до них відношення. 

Опитані Agravery.com члени Всеукраїнської аграрної ради з Харківщині та Одещини кажуть, що також стикались з подібними діями «Агрі Інвест Україна», однак заяв до правоохоронних органів не подавали, оскільки в таких діях на перший погляд нема нічого протизаконного. Також про схожі дії компанії писала регіональна тернопільська преса.

В міністерстві аграрної політики та продовольства кажуть, що знають про подібні випадки рейдерства – подібні звернення постійно надходять на гарячу лінію Мінагрополітики. Однак, єдине, що може у цьому випадку зробити міністерство – повідомити про подібні випадки правоохоронні органи. При цьому детальних цифр щодо випадків рейдерства у 2016 році міністерство не надало.

Однак, як пояснив один із співробітників правоохоронних органів на правах анонімності, необхідно звернення самих аграріїв, аби поліція могла належним чином відреагувати на випадки рейдерства. При цьому самі ж аграрії або зволікають із зверненням до поліції, або ж зовсім не звертаються. На його думку, основними мотивами при цьому є або недовіра до силових структур, або ж проблеми з документами, які стосуються ведення господарства. З тим, як наголосив силовик, аграріям варто потурбуватись про належне оформлення паперів щодо оренди землі або ж документів на зібраний врожай хоча б з тим, аби полегшити майбутню роботу правоохоронним органам.

Іван Киричевський