background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Суттєво активізувалося зростання цін на більшість продуктів харчування

Рекорд цінового росту у квітні продемонстрували картопля та овочі «борщового» набору. Упродовж місяця споживчі ціни на капусту та моркву зросли у 2,4 рази, або додали в ціні на кожному кілограмі 5,58 грн та 6,13 грн відповідно. Суттєвим, але не таким вражаючим, було подорожчання цибулі (+77,8% або 2,81 грн на кілограмі), буряків (+45% або 1,88 грн на кілограмі) та картоплі (+22,3% або 1,42 грн на кілограмі).

Крім того, досить помітно зросли ціни на всі видів м'ясопродуктів. У цьому сегменті найвищий ціновий приріст продемонструвала свинина ? +7,3%, або 5,57 грн на кілограмі. У межах 2−2,8% подорожчали інші види м’яса, сало та ковбаси варені, тобто для споживача ці продукти зросли в ціні від 83 коп. до 2,4 грн на кілограмі.

Зростання цін на інші 9 позицій соціально значущих продовольчих товарів у квітні поточного року не перевищило 1%.

Зокрема, триває «повзуче» підвищення цін на хліб масових сортів, які упродовж квітня подорожчали на 0,8−0,9% (+9−10 коп. на кілограмі). Загалом, з початку 2017 року кілограм хліба пшеничного зріс у ціні на 11% або на 1,19 грн, житньо-пшеничного ? на 10,1% або на 1,07 грн.

Зниження цін у минулому місяці зафіксовано лише на 4 позиції із переліку соціально значущих товарів, що підлягають моніторингу. Найбільше «просіли» ціни на яйця курячі, які подешевшали на 19,5%, що склало 2,47 грн на одному десятку. У квітні, вперше з початку року, відбулося зниження ціни на крупу гречану (на 3,4%, або 99 коп. на кілограмі). Незначне (0,3%−0,4%) зменшення споживчих цін було властивим для масла вершкового та сиру м'якого.

Загалом вартість набору соціально значущих продовольчих товарів, за яким здійснюється моніторинг цін органами статистики, у квітні поточного року порівняно із березнем зросла на 26,67 грн (+3,4%), а з початку 2017 року ? на 63,64 грн (+8,5%), і в середньому по Україні склала 810,85 грн.

У регіональному розрізі у квітні, як і у попередньому місяці, вартість набору із 23 соціально значущих продуктів харчування була найнижчою у Тернопільській області (738 грн), найвищою ? у місті Києві (903 грн).

 Зазначається, що у квітні до факторів, які впливали на формування споживчих цін на основні види соціально значущих продуктів харчування, можна зарахувати: сезонне зменшення пропозиції овочів минулорічного врожаю та погіршення їх якісних показників; надходження на ринок свіжих овочів, вирощених у закритому ґрунті, за цінами, які є помітно вищими, ніж роком раніше; неочікуване погіршення природних умов у квітні, що негативно позначилося на логістиці продовольства, передусім, овочевої групи; зростання попиту на м’ясну продукцію з боку споживачів, напередодні Великодніх та травневих свят; сезонне збільшення пропозиції молокосировини та яєць; відсутність держконтролю за формуванням цін на соціально значущі продовольчі товари, а також ігнорування цивілізованих механізмів регулювання ринків продовольчих ресурсів.