background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Земля не овочі, торгувати не можна

 Земля не овочі, торгувати не можна

 МВФ наполягає на відкритті українського ринку землі, уряд погоджується. Хто ще «за» і хто «проти», стало відомо під час чергового форуму, що відбувся у Києві.

      Уряд має стійкий намір скасувати мораторій із продажу земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2018 року. Згідно з текстом законопроекту, поданого до Верховної Ради, право на продаж отримають власники земельних паїв, право покупки набудуть виключно фізичні особи, а в одні руки потрапить не більше 200 гектарів. Багатьом експертам і фахівцям, включаючи міністра аграрної політики, такий стан речей здається справедливим, та переважна більшість практиків їхню позицію не поділяє. Досить довго законопроект про обіг землі обговорювався без участі реальних аграріїв, і уряд, певно, вирішив, що знає, як буде краще. Або ж дуже хоче догодити Міжнародному валютному фонду, від якого наразі залежить кредитування держави.

Оскільки питання поки що відкрите, до того ж не терпить зволікань, наприкінці квітня в рамках АгріІнвестФоруму до Києва з’їхалися практики, експерти, нардепи, представники профільних асоціацій. Зібрання вийшло досить презентабельним. Серед присутніх – 400 аграріїв, у обробітку яких є 2,7 млн га, тобто 10% сільгоспугідь. Форум розпочався з голосування з питання, чи потрібно взагалі відкривати ринок землі? За підсумками, 73% присутніх висловилися «проти». Причина такої позиції стала зрозумілою після голосування з питання: «Чи має ваше підприємство кошти на купівлю земельних ділянок сіль- гоппризначення?» – 75% учасників зізналися, що такі кошти відсутні.

– Ми теж проти введення ринку землі, принаймні за таких умов і в такий термін, – наголосив від імені національної асоціації «Укрцукор» і Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) голова цих двох об’єднань Андрій Дикун. – Існуючі законопроекти написані таким чином, що люди, які працюють на землі, не зможуть про- довжити свою роботу. Українську землю мають купувати не лише фізичні, а й юридичні особи – фермери й сільгосппідприємства, які сьогодні її обробляють. Проте, як вони самі зізнаються, коштів на купівлю в них немає. А в кого сьогодні вони є? В олігархів і корупціонерів. От кому належатиме українська земля, якщо мораторій буде скасовано 1 січня 2018 року!

  За словами заступника ВАР Михайла Соколова, ніяк не можна запускати ринок землі, доки не будуть вирішені питання кредитування. З іншого боку, виявляється, що банки просто неспроможні кредитувати під купівлю землі. Середня ціна за 1 га становитиме близько 1-2 тис. доларів. Тож для відкриття ринку потрібно від 15 до 30 млрд гри- вень, а українські банки маютьне більше 3 млрд вільних гривень.

  – Запуску ринку землі має передувати п’ятирічний перехідний період, – каже Михайло Соколов. – Тож скасування мораторію можливе не раніше 2024 року. Адже досі не сформований земельний кадастр, реєстр майнових прав, не запущена програма пільгового кредитування для малих і середніх фермерів, не вирішено питання консолідації земель, бо ж не можна розпродати землю різним господарям по клаптиках. Як її потім обробляти? Крім того, має бути розроблена процедура, за якою вирішуватимуться спірні питання щодо меж ділянок. Люди ж не винні, що їхні ділянки за кадастровою картою накладаються одна на одну.

   Думки аграріїв щодо можливих термінів запровадження ринку розділилися: 3% за відкриття з 1 січня 2018 року; 5% – лише після закінчення АТО; майже 20% за відкриття ринку, але не раніше ніж через 3 роки; 48% переконані, що відкривати ринок землі потрібно поступово, починаючи із земель державної та комунальної, а не приватної власності, до того ж у рамках пілотного проекту в окремих районах.

  Немає спільної позиції щодо ринку землі й у агрохолдингів. Якщо одні готові до скасування мораторію хоч завтра, то інші, як голова правління корпорації «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук, вважають, що стрімке впровадження ринку землі буде вигідне виключно корупціонерам, які хочуть скупити землю за безцінь.

  – Важко ігнорувати той факт, що більша частина нашого народу проти продажу землі, – зауважив Андрій Гордійчук. – Якщо хто і хоче продати свій пай, то не тому, щоб запустити свій бізнес, а щоб задовольнити свої життєві потреби. Тому уряду не варто закривати дірки в економіці України виключно запуском ринку землі. Краще подумати про поліпшення системи соціального захисту .

 Марина ТЕРЕЩЕНКО