background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Аграрії, єднайтеся: консультанти на прикладах агітують за кооперацію

 

Аграрії, єднайтеся: консультанти на прикладах агітують за кооперацію

 

Що дає селу кооперація та на яких умовах її треба підтримувати - фермери, консультанти та представники влади говорять. 

 


Майже кожного місяця в Україні відкривають нові кооперативи та кластери. Але людям часто не вистачає позитивного прикладу, щоб остаточно прийняти рішення про об’єднання. Саме тому Львівська дорадча служба разом із представниками агрохолдингу «Мрія», який підтримує розвиток кооперації в Україні, провели екскурсію для  представників Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей та показали їм як можна розвивати села на локальному рівні, створюючи кооперативи. На цей раз молочні, адже молочарство в Україні знаходиться у тяжкому стані – поголів’я та кількість виробленого молока постійно скорочується. 


Фермери

Іванна Кемпа, сімейна ферма «ЧароДійка»

Де – село Городківка, Дрогобицький район, Львівська область

Що – сімейна ферма

- Ми відкрились недавно – 31 жовтня минулого року. Починали, взагалі, з двох корів. Сьогодні маємо 8 корів, 5 теличок та 3 бички. У нас є місце для утримання 20 корів, тож плануємо розширюватись. Частину молока переробляємо на сири – моцарелу, фету, адигейський.  Ми самі з Дрогобича, жили там, а потім переїхали в село. Я казала чоловіку, що буду приїжджати тільки на вихідні, але приїхала і так назад не повернулась. З реалізацією сирів взагалі не маємо проблем, нам, навпаки, бракує молока. Добре, що зараз люди хочуть натуральні продукти. Ми співпрацюємо не тільки з окремими людьми, але й з готелями та ресторанами.

Поради представників дорадчої служби дуже допомагають нам отримати найліпший результат. Проект дав нам вентилятор, доїльний апарат, килимки, освітлення, поїлки, бак для гноївки на 3 т і, звичайно ж, допомогу й навчання - то є найбільший подарунок. Також ми можемо придбати у кооперативному об’єднанні сінаж із знижкою 30%.


Марія Гулін, виконавчий директор СОК «Єдність Л»

Де – село  Літиня, Дрогобицький район, Львівська область

Що – культурне пасовище

- Ми маємо культурне пасовище, де знаходиться  сільське стадо, що пасеться електропастухом. У нас 11 кліток, у кожній з них ми 2-3 дні пасемо. Худобу  беремо з травня по жовтень, але можуть бути незначні зміни через погоду. Також корови мають доступ до води. Сюди віддали худобу мешканці 12 сіл. Тут є й місце для доїння, куди корів приманюють комбікормом, тому вони наввипередки йдуть. Є молокоміри. Раз у два тижні спеціаліст приїздить на контрольний надій, і людина знає, скільки її корова дає на день. Відповідно зрозуміло, скільки вона отримає грошей. Люди спочатку трошки хвилювались, що їх молоко можуть вкрасти, приїздили перевіряли, але коли переконались, що все добре, то заспокоїлись. Частина коштів, звичайно, лишається на кооператив (комбікорм, зарплата доярці, електроенергія, вода тощо). Але людина спокійно здає корову і її не хвилюють питання утримання та годування. Кооператив має сертифікат якості, молоко по трубах відразу йде в холодильник. Зараз ми віддаємо молоко у одну з найбільших українських торгових мереж.


Олег Журавінський, голова кооперативу «Еком»

Де - село Чесники, Рогатинський район, Івано-Франківська область

Що – виробництво сиру

- Все фактично почалось ще у 2012 році. Поки документи, поки ремонт приміщення. Прийшла зима. І лише навесні 2013 ми почали збирати молоко по нашому селу. Спочатку було дуже мало, бо люди не звиклі. Починали з 20-30 літрів, за місяць стало трохи більше. А зараз уже дійшли до 1 т. Зранку беру машину з причепом, прилад для аналізу і їду. Село велике. Люди точно знають о котрій годині я зупинюсь біля них. Зразу підходять з бідонами, виливають молоко і я їду далі. Зараз, в середньому, беремо молоко по 6,5, також є доплата 10-15 тис. в кінці року. Ці люди рахуються, як члени кооперативу. Зараз їх 43. Люди зацікавлені, щоб молоко було якісне. Раз в місяць лікар бере аналіз корів на мастит. Також щомісяця відправляємо зразки молока до лабораторії дорадчої служби у Львові. Ця кількість молока якраз відповідає нашим виробничим потужностям.  Кооперативу дуже допомогли грантові програми від різноманітних фондів. Також відвідую різноманітні семінари, щоб отримати корисні поради. Наприклад, в рамках програм допомоги до нас приїздять швейцарці і радять, як робити краще. Продаємо наш сир постійним клієнтам, а також у магазини в Рогатині та Львові.

Консультанти

Михайло Вишньовський, тренер із кооперації Львівської дорадчої аграрної служби, про «ЧароДійку»

- Десь два роки тому Іванка випадково почула, що в сусідньому селі працює схожий проект. Я розповів їм про створення кооперативів, як робив це сотні разів. Зазвичай, люди слухають, цікавляться, але у них не доходять руки до діла. А тут, буквально через два дні подзвонили та попросили подивитись на сусідній кооператив. І коли вони приїхали і почули історію чоловіка, що з нами почав працювати з 3 корів, а зараз у нього 8 і він має прибуток, то у них загорілися очі.

Ми їм озвучили ряд умов, які в нас є для нових проектів. Наприклад, екологія, членство в кооперативі тощо. Для нас дуже важдиво, щоб це була  повноцінна сім’я. Ми знаємо, що Іванка вирішує фінансові питання, а її чоловік – інженерні, технічні, що це є справжня сімейна ферма. Бо інколи люди кажуть, що хочуть створити сімейну ферму, але планують наймита найняти. Ви дайте гроші, наймит буде працювати, а я буду  отримувати прибуток. Ми можемо дати кредит (у нас є дуже багато підпрограм). На одні люди можуть погодитись, на інші - ні. Комусь потрібні корми, комусь - корови, комусь - техніка. І от, після консультацій та порад, 31 жовтня минулого року сімейна ферма почала роботу. Сьогодні я чую від місцевих жителів слова, що саме завдяки таким людям, як Іванка, село отримає друге дихання, бо вони своїм прикладом підштовхують людей до реалізації нових проектів.

Коли ми прийшли до створення сімейної ферми, то розуміли, що найперше - це комфортні умови для корови, вона має мати постійний доступ до води, бо влітку вона може випити 100-120 л. Звичайно стільки води самотужки на 10 корів не наносити, тому ми допомогли з системою поїння. Також ми безкоштовно надали килимки для корів. Це – не дошки, які вже є вчорашнім днем, це – те, що позитивно впливає на суглоби тварин. Також ми допомогли з освітленням. Найкращі канадські лампи стоять тут. Це дуже важливо, бо корова має бачити, що вона їсть. Якщо вона добре їсть і п’є, то, відповідно, дає більше молока. Наступне – вентиляція. Якщо корова не має кисню, то це негативно впливає на обмінні процеси та якість молока. Також з власниками ферми постійно працюють дорадники, які беруть молоко на аналіз та дають підказки згідно результатів.

Коли ми тільки починали, то у Іванки зовсім не було корів, але вона знала, які саме їй потрібні. То я запитав про те, звідки вона так добре про них знає. А вона жартує, що Інтернет творить дива. Це –  правда, але без порад професіоналів все одно дуже важко.

 

Василь Мартюк, директор благодійного фонду «МРІЇ Агрохолдинг»

- Ми підтримали три молочні кооперативи (с. Біще та Куряни, Бережанський район; с. Конюхи, Козівський район). Ми підтримуємо цей напрямок, бо у багатьох селах збереглось досить велике поголів’я ВРХ і люди змушені здавати молоко по занижених цінах, бо у селі є лише один молокоприймальний пункт, який встановив той чи інший молокозавод, що диктує ціну. В свою чергу, коли ми даємо кооперативам танки-охолоджувачі, аналізатори молока, проводимо їм навчання, намагаємось створювати культурні пасовища, то це призводить до збільшення надоїв, покращення якості молока і, відповідно, підвищення ціни на продукцію. Таким чином, пайовики «МРІЇ» отримують вигоду від діяльності молочних кооперативів. В перспективі ми хочемо, щоб у кожному кооперативі було своє культурне пасовище і, за бажанням громади, організовувати доїння на пасовищах за допомогою спеціального обладнання, щоб люди витрачали менше свого часу та отримували кращий результат.

Влада

Микола Островський, секретар Дунаєвецької міської ради Хмельницької області:

- Ми відкрили для себе нове і плануємо реалізовувати такі проекти в нашій територіальній громаді, яка, до речі, одна найбільших в Україні та об’єднує 51 населений пункт. Зараз ми шукаємо будь-які шляхи для організації кооперативного виробництва, щоб дати людям робочі місця, а селам – нове життя. Розуміємо, що цей напрямок досить прибутковий, якщо правильно застосовувати технології. Плануємо розвивати молочний напрямок, бо бачимо в цьому потенціал та можливість для селян заробити. Звичайно ж, і ягідництво, бо є земля, є люди, які це вміють і бажають цим займатись. Сьогодні тут присутні троє сільських голів з нашої громади, в чиїх селах працює «МРІЯ», і я бачу їх щиру зацікавленість у розвитку кооперативів. Зараз шукаємо благодійні фонди, будемо залучати кошти міського та державного бюджету для розвитку кооперативів. Впевнені, що допомога благодійного фонду «МРІЇ» стане додатковим бонусом та стимулом для розвитку кооперативного руху на Хмельниччині.

Наталя Сопель, заступник начальника управління розвитку агропромислового виробництва та економічного забезпечення - начальник відділу економічного розвитку та прогнозування АПК департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації

- Було цікаво відвідати кооперативи у інших областях. На Тернопільщині ми також активно розвиваємо цей напрямок. Зараз у області є чітка тенденція до збільшення кількості кооперативів. У 2013 році кооперативів було чотири, наразі у нас – 18, два з них створені за останні два місяця. Сподіваємось, що їх кількість і надалі буде збільшуватись. Як тільки люди бачать, що є підтримка, то починають самоорганізовуватися та хочуть працювати. Тернопільська ОДА розробила програму фінансової підтримки обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі на обладнання, устаткування, техніку. Наприклад, цього року профінансували 11 кооперативів. Наразі це 600 тис. грн. у рік, з 2018 року буде 650 тис.