background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Світ олії та зерна: що буде з цінами на кукурудзу та сою?

 

Світ олії та зерна: що буде з цінами на кукурудзу та сою?

 

Огляд основних подій на валютному, зерновому та олійному ринках - в огляді експертів інвестиційної компанії SP Advisors.

 


Курс української гривні на минулому тижні знизився по відношенню до долара США та  підійшов до позначки в 26 гривень за долар. Відзначимо, що якщо на початку тижня гривня була досить стабільна для того щоб Національний банк викупив з ринку близько 30 млн доларів, то вже до кінця тижня і відповідно місяця, учасники міжбанківського валютного ринку стали грати на пониження курсу гривні і НБУ був змушений вже виходити з продажем валюти в обсязі 44 млн доларів США.

Котирування цін на нафту рухалися різноспрямовано, так на відміну від сорту Brent нафту сорту WTI продовжувала дешевшати на зниження її переробки в США на НПЗ опинилися в зоні дії урагану Харві. У той же час ціни на паливо в США досягали свого максимуму цього року.

Ціни на пшеницю зросли на минулому тижні на Чиказькій товарній біржі після виходу даних від канадського статистичного агентства, з прогнозом найнижчого врожаю пшениці за останні 6 років. Підтримку експортним цінам на російську пшеницю зробило зміцнення рубля і чергова перемога на єгипетському тендері. Українські експортні ціни на пшеницю ж знизилися на тлі зниження курсу гривні

Ціни на кукурудзу і сою практично не змінилися на минулому тижні. Після зниження на початку минулого тижня, в кінці тижня вони повністю відіграли своє падіння. Однак відзначимо негативний настрой трейдерів і аналітиків відносно динаміки цін на ці культури.

Аналітики і трейдери, опитані агентством Bloomberg минулого тижня, були негативно налаштовані щодо динаміки цін на зернові та олійні культури, так як результати кроп-туру по США залишають мало надій на зниження прогнозів урожайності з боку USDA в найближчих звітах.

Пшениця: зростання - 3, зниження - 7, нейтрально - 8.

Кукурудза: зростання - 3, зниження - 11, нейтрально - 5.

Соя: зріст - 1, зниження - 10, нейтрально - 8.

Джерело: Bloomberg

Головні події на ринку пшениці

Китай продав на аукціоні 18 тис. тонн пшениці з державних резервів, що склало менше 1% із запропонованого обсягу в 3,05 млн т.

Єгипетський GASC придбав 235 тис. тонн пшениці російського походження та 60 тис. тонн українського походження з поставками 1-10 жовтня за ціною CIF-200-202 дол/тонна.

Згідно з опитуванням, проведеним Farm Futures magazine серед фермерів США, посівні площі пшениці в 2018 р зростуть на 5,4% в порівнянні з 2017 р. до 48,1 млн акрів.

Російське агентство IKAR підвищило прогноз виробництва пшениці в країні з 79-82 млн тонн до 81-84 млн тонн, прогноз експорту був збільшений з 3032 млн тонн до 31-33 млн тонн.

Агентство статистики Канади очікує, що урожай пшениці в країні в 2017 р складе 25,5 млн тонн, в порівнянні з минулим роком коли урожай в країні склав 31,7 млн ??тонн, це значно менше. Це найнижчий показник виробництва пшениці за останні 6 років.

Джерело: Bloomberg

Головні події на ринку кукурудзи

Південнокорейські переробники придбали 60 тис. тонн кукурудзи з постачанням до 20 грудня за ціною CIF-187 долл / тонна.

Згідно з опитуванням, проведеним Farm Futures magazine серед фермерів США, посівні площі кукурудзи в країні в 2018 р збільшаться на 2% р/р до 92,8 млн акрів.

Південноафриканська комісія моніторингу врожаю підвищила прогноз виробництва кукурудзи в країні в 2017 р на 3% до 16,4 млн тонн, що більше, ніж в два рази вище показників врожаю в 2016 р.

Китай продав на аукціоні 156 тис. тонн кукурудзи з державних резервів із запропонованого до торгів обсягу в 758 тис. тонн.

ЄС більше, ніж удвічі до 13 дол / тонна, збільшив імпортні мита на кукурудзу і жито.

Агентство статистики Канади очікує, що урожай кукурудзи в країні в 2017 р складе 12,65 млн тонн, в порівнянні з 13,2 млн тонн в 2016 р.

Джерело: Bloomberg

Головні події на ринку олійних

Згідно з опитуванням, проведеним Farm Futures magazine серед фермерів США, площі посівів сої в 2018 р в порівнянні з 2017 р знизяться з 89,5 млн акрів до 86,1 млн акрів.

Агентство статистики Канади прогнозує, що виробництво каноли в країні в 2017 р складе 18,2 млн тонн, в порівнянні з 19,6 млн тонн роком раніше.

Агентство статистики Канади очікує, що урожай сої в країні в 2017 р складе 7,74 млн тонн, в порівнянні з 6,5 млн тонн в 2016 р.

За даними міністерства торгівлі Бразилії, експорт сої з країни в серпні склав 5,95 млн тонн, в порівнянні з 6,96 млн тонн в липні та 3,8 млн тонн в серпні 2016 р.

Джерело: Bloomberg

Головні події на суміжних ринках

За даними нафтосервісної компанії Baker Hughes, кількість активних нафтових бурових установок в США за тиждень до 1 вересня не змінилося і склало 759, кількість активних газових бурових установок зросла на 3 до 183. Кількість активних нафтових бурових установок в Канаді за тиждень до 1 вересня знизилося на 13 до 103, активних газових впало на 3 до 99.

За даними Міністерства енергетики США, запаси нафти в країні за тиждень до 25 серпня знизилися на 5,4 млн барелів, запаси дистилятів виросли на 750 тис. барелів, запаси бензину виросли на 35 тис. барелів. Запаси нафти на терміналі в Кушинга зросли на 700 тис. барелів. Видобуток нафти в США на тижні 19-25 серпня склала 9,53 млн барелів проти 9,53 млн барелів тижнем раніше.

За даними консалтингової компанії Wood Mackenzie, в цьому році в Північному морі почнуть видобуток нафти 14 нових проектів з сукупним піковим обсягом в 230 тис. барелів на день.

За словами глави міністерства енергетики РФ Олександра Новака, Росія перевищила обсяг скорочення видобутку в рамках угоди в форматі ОПЕК + на 49,5 тис. барелів на день. За умовами угоди РФ повинна знизити свій обсяг видобутку на 300 тис. барелів на день у порівнянні з рівнями жовтня 2016 року. За результатами серпня скорочення склало 349,5 тис. барелів на день.