background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Немає часу на дискусії – реформуємо СІЛЬСЬКУ медицину…

 

Первинна медична допомога є однією з головних функцій, делегованих державою громадам. За рахунок медичної субвенції, яку держава передає на місця, громади повинні виконати цю послугу стовідсотково.

Тому місцеве самоврядування зацікавлене у тому, щоб медична послуга була наявною і якісною. Про це в ефірі 5 каналу, у програмі «Інформаційний вечір» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, держава дає кошти, погоджує проекти, а будівництво нових амбулаторій - прерогатива місцевої влади. Технічні вимоги, які розроблені Мінрегіоном, є умовою проектування. Обладнання вони теж мають придбати за рахунок медичної субвенції, згідно з затвердженим переліком МОЗ.

«Зараз ми працюємо над інфраструктурою. Найперше - це повинно бути сучасне приміщення, забезпечене необхідним переліком медичного обладнання, у тому числі з телекомунікаційними можливостями. Головне, що повинно утримати лікаря - це питання житла, заробітної плати та автотранспорту», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також розповів про те, як декларації з лікарями впливають на заробіток медичних працівників. «На сьогодні медична субвенція надходить приблизно в розмірі 225 грн на одного мешканця. При підписанні угоди з сімейним лікарем – вона збільшується до 370 грн. Ця сума може змінюватися, залежно від певного коефіцієнта. Дитина до 18 років – коефіцієнт 1,5, людина похилого віку, або понад 55 років – 2,0, людина віком від 39 до 65 років – 1,5. Тобто, це не лінійна залежність», – уточнив Геннадій Зубко.

За його словами, на сьогодні вже понад 15 мільйонів українців підписали угоди з сімейними лікарями. І найактивніше цей процес відбувається у селах.

«Реформа сільської медицини визначена стислими часовими рамками, це 2018 початок 2019 року. Тому, в нас немає часу на дискусії. Сьогодні для людей, які проживають у сільській місцевості, ми повинні забезпечити якісну послугу – не тільки первинну медичну допомогу першого рівня, а й професійну консультативну допомогу другого рівня», наголосив Геннадій Зубко.

А яку Ви надаєте оцінку трансформаціям з сільською медициною?

Запрошуємо проголосувати в правому нижньому кутку нашого САЙТУ(голосування анонімне) та, при бажанні, поділитись своїми думками надіслівши їх на apk555smk@gmail.com