background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Україна експортувала рекордний за останні 20 років обсяг борошна. ЯК це ПОЗНАЧИТЬСЯ на ЦІНІ ХЛІБА для УКРАЇНЦІВ ?

Україна в 2017/18 МР відправила на експорт 429,8 тис. тонн борошна, що на 5,4% більше, ніж в минулому сезоні.

Поточний сезон – рекордний за темпами експорту за період з 1996/1997 МР. У червні 2017/18 МР темпи експорту борошна з України знизилися на 23% порівняно з минулим місяцем і на 48% порівняно з червнем минулого року і становили 21,4 тис. тонн.

У 2017/18 МР найбільше зростання поставок спостерігалося до Сінгапура, який увійшов до числа найбільших імпортерів української борошна і закупив 20,7 тис. тонн проти 2,3 тис. тонн у минулому сезоні.

За аналізований період істотне зростання поставок українського борошна спостерігалося також до Китаю, (+54% до 2016/17 МР) і ОАЕ (+79% до 2016/17 МР).

Аналітики також відзначають, що незважаючи на незначне відставання від темпів минулого року, виробництво борошна в Україні достатнє для забезпечення зростаючих обсягів експорту.

Зокрема, у січні-червні випуск борошна в Україні становив близько 870 тис. тонн, що на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року

 

ВОДНОЧАС постає питання про достатність борошна для внутрішнього споживання. Ряд експертів вже заявили, що через дефіцит борошна вартість хліба ближчим місяцем зросте від чверті до третини.

Поряд з цим постає і друге питання – як такі значні обсягу позначаються не тільки на прибутках власників агрокомпаній, а й на зарплатах селян та працівників зерно-переробних підприємств?

 

 

Виробники хліба просять уряд ввести квотування експорту продовольчого зерна з України. Це необхідно для стабільного забезпечення українців хлібом в цьому і наступному році, до отримання нового врожаю.

«Якщо не прийняти рішення про заборону на вивіз продовольчої пшениці другого і третього класу, буде колапс. Тому що продовольчу пшеницю вивезуть за серпень, вересень і жовтень, і до листопада Україна залишиться без неї », - заявив засновник холдингу« Кулиничі »- Володимир Мисик.

Проте і експортери і вітчизняні виробники фактично замовчують проблему вкрай низької оплати праці найманих працівників та жорстку штучну економію на фонді оплати праці, який здебільшого є меншим за П’ЯТЬ відсотків у загальній вартості.