background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

День пам’яті жертв голодоморів

Шановні співвітчизники!

День пам’яті жертв голодоморів – національна пам’ятна дата, якою ми щороку вшановуємо наших співвітчизників, померлих від голоду.

У нашій історії чимало трагічних сторінок, але Голодомор 1932–1933 років є однією з найбільших катастроф в історії європейського людства. Сталінська система навмисне застосувала голодомор як зброю масового знищення, намагаючись подолати спротив колективізації та знищити національний дух українців. Історики вже давно довели, що це був штучно організований голод, адже запаси продовольства існували, але їх навмисне було забрано в українського селянства. Згідно із соціологічними дослідженнями 2015 року, 81 відсоток українців справедливо вважають Голодомор 1932–1933 геноцидом українського народу.

Мільйони людей пухли від голоду, а забране у них зерно вивозилося за кордон. За різними оцінками, від 3 до 7 мільйонів українців було сплановано знищено тоталітарним режимом. Цей акт масового винищення людей підірвав генофонд української нації, а свідчення про нього стали нашою генетичною пам'яттю.

Сьогодні ряд країн світу визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу, що був злочином проти людства, який українці ніколи не забудуть і який не має права забути світова спільнота.

Закликаю усіх сьогодні о 16:00 хвилиною мовчання вшанувати жертв голодоморів в Україні, а також запалити свічку пам'яті у своїй домівці.

Людська пам’ять про цей жахливий злочин має стати запорукою, щоб подібні злочини більше ніколи не повторювалися.

 З повагою

Прем’єр-міністр України                                             Володимир ГРОЙСМАН