background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

«Реформа оплати праці. Перші результати та подальші дії»

20 лютого з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості проходив ініційований ФПУ круглий стіл «Реформа оплати праці. Перші результати та подальші дії» .

Символічно, що Всесвітній день соціальної справедливості співпадає с Днем Героїв Небесної сотні, які віддали своє життя саме за досягнення соціальної справедливості.

У круглому столі взяли участь керівники галузевих профспілок і профоб’єднань, народні депутати України, представники МОП, центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, СПО роботодавців України,  наукових та громадських організацій, засобів масової інформації.

Особливої уваги потребує наступна інформація, що була озвучена на цьому заході:

-         Навесні ВРУ планує прийняти новий Трудовий кодекс

-         На початку літа відбудуться парламентські слухання щодо урядового проекту пенсійної реформи

-         Роботодавці домагаються оголосити мараторій на підвищення мінімальної зарплати та заморозити МЗП на 3-5 років

-         Генеральна угода в частині оплати праці не виконується і намірів її виконання у представників роботодавців немає

Від Профспілки працівників АПК у круглому столі взяли Сергій Кондрюк і Тетяна Марченко.

За підсумками обговорення цього актуального та важливого питання буде прийнято Рекомендації учасників круглого столу «Реформа оплати праці. Перші результати та подальші дії» (проект за посиланням проект_Рекомендацйї 20_02.doc)

В.о заступника Голови Профспілки працівників АПК С.Кондрюк вніс цілу низку пропозицій щодо підвищення дієвості підсумкового документу круглого столу, ключові з них:

- домагатись розрахунку прожиткового мінімуму відповідно до вимог Конституції і забезпечення формування Держбюджету на 2018 і наступні роки  на нормах Основного Закону, а не спотворено занижених розмірах прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати

- домагатись припинення дискримінації в оподаткуванні трудових доходів у порівняні з оподаткуванням бізнесу – оподатковуватись має трудовий дохід зменшений на видатки для відтворення трудового потенціалу та утримання непрацездатних членів сім’ї. оподаткування трудових доходів не може бути більшим ніж оподаткуванні інших доходів(наприклад в порівнянні з оподаткуванням доходів від акцій)

- визначення чіткої і ефективної тактики і стратегії дій ФПУ щодо викорінення політики «дешевої рабсили» та забезпечення високої рентабельності легальної праці.

Також учасники круглого столу були проінформовані про проблеми з якими стикнулися підприємства і організації у сфері АПК під час практичного застосування нової мінімальної зарплати