background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Захищати трудові права через цивілізований страйк чи акції громадянської непокори?

«Чи можливі в Україні страйки?», - таку дискусію 22 березня проведено при підтримці Фонду Фрідриха Еберта в інформаційному агентстві «Укрінформ».

 Мета організаторів, експертів та гостей цього заходу - виявити проблеми, які виникають при реалізації права на страйк, оцінити протестні наміри у суспільстві, готовність профспілок до солідарних дій, а також привернути увагу ЗМІ та громадськості до питання, яким чином профспілки можуть відстоювати трудові права працівників.

 У дискусії взяли участь представники ФПУ, Конфедерації Вільних профспілок України, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, координатор програми «Діалог громадянського суспільства» Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа» Андрій Макаренко, юрист громадської організації «Трудові ініціативи» Георгій Сандул та інші.

  Від Профспілки працівників АПК у дискусії активну взяв участь в.о. заступника Голови Профспілки Сергій Кондрюк та закликав «перестати безкінцево констатувати проблеми,  а об’єднатись для негайного написання профспілкового варіанту закону про ефективне вирішення колективних трудових конфліктів, взявши за основу напрацьовану спільно зі шведами нову модель розв’язання трудових спорів»

Основні питання, які були підняті та обговорені під час дискусії: 

- Чи в достатній мірі застосовують українські профспілки в умовах діючого законодавства страйки, акції протесту у боротьбі за права працівників в порівнянні з Європою? Чи були вони ефективні?

- Яка необхідність застосування страйку профспілками для досягнення цілей і завдань?

- Чи існує підґрунтя для більш динамічного застосування цього права? Чи існує солідарна підтримка серед профспілок при проведенні акцій протесту та організованих страйків?

- Які запобіжні заходи необхідно вжити щоб страйк, профспілкова акція протесту не перетворилась в політичну акцію та не були використані політичними силами у власних інтересах?

- Які перепони, проблеми чи обмеження існують для реалізації права на страйк в українському законодавстві?

- Які перспективи Парламенту щодо прийняття нового законодавства для реалізації права на страйк?