background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Головне про реформи в медицині


Експерти резюмували головне про реформи в медицині:

1. Міністерство охорони здоров'я хоче дати можливість людям укладати прямі договори із усіма видами медичних закладів, які надають первинну медичну допомогу. Тобто, з амбулаторіями, приватними практиками, усіма лікарськими закладами, які є у громаді. Громада повинна мати можливість самостійно формувати свою мережу.

2. З’являється можливість для педіатрів надавати первинну медичну допомогу. На первинці буде три спеціальності – це сімейний лікар, педіатр і дільничний терапевт.

3. Заробітна плата лікаря більше не буде фіксованою, вона залежатиме від кількості його пацієнтів і тарифу, визначеного для певних категорій пацієнтів. Рекомендована цифра 2 тисячі пацієнтів. Вона може відрізнятися залежно від умов, тому що не скрізь це фізично можливо. І лікар не може відмовляти пацієнту, якщо він до нього приходить.

4. Тарифи залежатимуть від віку пацієнта. 210 гривень на одну людину в рік – це середній тариф. Він буде удвічі більшим за маленьку дитину до 5 років і за людину 65+. Так само будуть проміжні тарифи – за дітей від 5 до 18 і так далі. В березні цю тарифну сітку оприлюднять. З наступного року розглянуть можливість ввести інші коефіцієнти – за пацієнтів із хронічними хворобами тощо.

5. Модель розподілу коштів між лікарями всередині закладів визначатиме керівництво конкретного медичного закладу, але лікар отримає можливість обирати, де йому працювати. Таким чином, керівники закладів і місцева громада будуть зацікавлені у тому, щоб запропонувати лікарям кращі умови.

6. E-Health - це єдина електронна система обміну медичною інформацією, до якої вноситимуть дані усіх пацієнтів і відповідно розподілятимуть кошти. Єдиний реєстр пацієнтів є тим механізмом, який дозволить не мати пацієнта, зареєстрованого у трьох місцях. Реєстр не поширюється на випадки, коли людині потрібна невідкладна допомога.

7. Нова система почне діяти з весни у тих областях, які будуть готові швидше, з літа – у тих, які йдуть повільніше. З 2018 року – в усіх обов’язково. Основні критерії готовності – поінформованість пацієнтів і лікарів, налагоджена робота з електронним реєстром та готовність закладів укладати юридичні договори.

 

6 квітня, заступником Міністра охорони здоров’я України П. Ковтонюком для представників сторін Національної тристоронньої соціально-економічної ради проведено презентацію на тему: ,,Реалізація державних гарантій щодо надання медичної допомоги в рамках реформи системи охорони здоров’я в Україні”.

Крім того, заступник Міністра охорони здоров’я України поінформував щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я” (реєстр. № 2309 а-д), який передбачає автономізацію державних та комунальних закладів охорони здоров’я, надання можливості фінансувати саме медичні послуги, що надаються пацієнтам, а не утримання приміщень лікарень та про схвалений 5 квітня поточного року Кабінетом Міністрів пакет проектів законів щодо реформи охорони здоров’я, що дозволить змінити систему фінансування з метою надання якісних медичних послуг.

Від Профспілки працівників АПК у дискусії взяв участь заступник Голови Профспілки Сергій Кондрюк. Він зробив акцент на тому, що мешканці сіл є рівноправними громадянами України і конституційні права на охорону здоров’я для них мають бути не декларативні, а доступні як фінансово так і щодо своєчасності та якості їх надання.

З презентацією Міністерства охорони здоров’я можна ознайомитися за цим посиланням.

http://ntser.gov.ua/split/files/content/Презентація%20МОЗ.pdf

 

Водночас слід акцентувати, що у Верховній Раді вже рік знаходиться Проект Закону про організацію медичного обслуговування населення в Україні, про який профільне міністерство не любить говорити – текс цього законопроекту за посиланням

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58770