background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

ЗА ПРАВО на СТРАЙК

Громадська організація «Трудовi ініціативи» спільно з офісом Уповноваженого Верховноï Ради з прав людини ініціювали створення платформи «За право на страйк».

За участю представників профспілок та неурядових організацій 11 травня у приміщенні Укрінформу відбулося  підписання відповідного меморандуму. Долучилася до платформи й Профспілка працівників АПК. 

Під час заходу представники громадських організацій, офісу Омбудсмена, профспілківці та активісти обговорили, як в Україні на практиці можна реалізовувати право на страйк  та які перепони потрібно для цього долати. 

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська акцентувала «Ті процедури, які передбачені чинним законодавством для проведення страйку, зокрема занадто тривалі терміни попередження про його проведення, не дають можливості працівникам оперативно розв’язувати наболілі соціально-економічні проблеми».

Омбудсмен відзначила, що право на страйк дуже важливе в контексті ефективної роботи профспілок: «У чому сенс профспілки, якщо вона не може відстояти позицію своїх членів і захистити їхні інтереси та добитися реальних результатів?

«Саме задля того, щоб допомогти профспілкам та захистити право працівників на страйк, ми вирішили об’єднати зусилля  в рамках платформи «За право на страйк» - акцентувала Валерія Лутковська. .

Юрист ГО "Трудові ініціативи" Георгій Сандул відзначив, що страйк - механізм захисту трудових прав, який широко застосовується у провідних європейських справах. Існування реального соціального діалогу, в тому числі у контексті реалізації права на страйк, за його словами, є показником економічної стабільності, зокрема, для іноземних інвесторів.

Від Профспілки працівників АПК у цьому заході взяв участь заступник Голови Профспілки Сергій Кондрюк

Завершилася зустріч підписанням Меморандуму Платформи громадянського партнерства «За право на страйк». Відтепер  зусилля організацій громадянського суспільства будуть об’єднані задля захисту прав та інтересів сторін колективних трудових спорів, вдосконалення законодавства у цій сфері, недопущення порушень трудових прав і свобод людини,  а також координації дій, спрямованих на популяризацію профспілкового руху.