background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Чорний ящик пенсійних подарунків

 У Верховній Раді України відбулися парламентські слухання на тему: "Пріоритетність додержання страхових засад при реформуванні пенсійної системи"

Багато було виступаючих з діаметрально протилежними позиціями, але без системних пропозицій чи консолідованих альтернатив.

Дуже прикро, що позиція СПО профспілок і ФПУ не були проголошені,  пропозицій до проекту Рекомендацій парламентських слухань профспілки не подали, хоча більше півсотні представників різних професійних спілок були учасниками цього заходу. Не може не дивувати відсутність на слуханнях керівництва ФПУ і інших профоб’єднань – права теперішніх і майбутніх пенсіонерів не є пріоритетом??

Єдиним виступаючим від профспілок був Сергій Українець – заступник голови галузевої профспілки нафтогазу.

Більшість виступів були схожі на самопіар або проголошення мантр без обґрунтування і конкретних пропозицій до підсумкового документу слухань

Питання, що так і залишились без відповідей:

-      Чому досі приховується(навіть від народних депутатів) проект закону про пенсійну реформу, хоча керівники держави і мінсоцу про нього говорять вже третій місяць??

-      Хто замовник і автор цього варіанту пенсійних трансформацій та в якій ролі в цьому процесі виступає МВФ, Світовий банк, а в якій Уряд і нардепи?

-      Коли буде нарешті проведено аудит Пенсійного фонду та створено електронний реєстр пенсіонерів?

-      Відкрито лобіюється запровадження обов’язкового накопичувальної системи, а чому не приводиться жодного механізму гарантування від інфляційного знецінення довгострокових пенсійних накопичень чи банкрутства цих установ?

Так який висновок?

А його так і не вдалось сформувати, чим напевно скористаються лобісти цієї реформи.

А пересічні громадяни?

Залишаться як завжди у розбитого корита, чи профспілки таки солідарно стануть на захист теперішніх і майбутніх пенсіонерів???

ДОВІДКОВО

Станом на 1 січня 2017 року, на обліку в органах Пенсійного фонду України перебувало 11 938,8 тис. пенсіонерів, що на 357,7 тис. осіб менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Із загальної чисельності пенсіонерів 7521,4 тис. (63%) становлять жінки, 4429,6 тис. (37%) - чоловіки. Середній розмір пенсій жінок -1624,08 гривень, чоловіків -2174,19 гривень.

Станом на 1 січня 2017 року середній розмір пенсії становить 1828,33 гривні, що на 128,82 гривні (7,6%) більше, ніж минулого року.

Найбільша кількість пенсіонерів - 3238,9 тис. осіб (27,1% загальної чисельності) отримують пенсію у розмірі від 1501 до 2000 гривень. Пенсію у розмірі понад 10 000 гривень отримують 19,0 тис. осіб (0,2% загальної чисельності пенсіонерів).

Мінімальний розмір пенсії за віком, станом на 1 травня 2017 року, становить 1312 гривень.

Максимальний розмір пенсій, які призначаються в Україні, становить 10 740 гривень. Відповідно до статті 22 Конституції України майже 9 тис. пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, виплачуються в раніше встановленому розмірі, без обмеження максимального розміру.

За експертними оцінками, чисельність населення України станом на 1 січня 2017 року становила 42,6 млн. осіб, тобто за 2016 рік зменшилася у на 176 тис. осіб.

Результати аналізу міграційної ситуації свідчать про посилення тенденції виїзду населення працездатного віку на роботу за кордон, насамперед через погані умови праці і низьку заробітну плату в Україні. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), кількість громадян України, які у 2014-2015 роках виїхали за кордон з метою працевлаштування, становить близько 688 тис. осіб. МОМ прогнозує потенційне збільшення кількості міжнародних трудових мігрантів у короткостроковій перспективі на 41%.