background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Водогосподарники України спільно підвели підсумки діяльності за перше півріччя 2017 року

11 серпня 2017 року під головуванням Ірини Овчаренко, Голови Агентства, у рамках засідання колегії Держводагентства, були підведені підсумки діяльності водогосподарської галузі за І півріччя 2017 року та визначені основні напрямки діяльності у найближчій перспективі.

Участь у засіданні взяли члени колегії Держводагентства, зокрема, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Сергій Дехтяренко, заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо, керівник Координаційного центру забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України при Президентові України Володимир Кладієв, заступник Голови  Профспілки працівників агропромислового комплексу України, керівники та фахівці апарату Агентства, представники басейнових та обласних управлінь водних ресурсів, управлінь каналів.

Голова Держводагентства Ірина Овчаренко поінформувала присутніх про виконання першочергових завдань водогосподарської галузі, а саме створенні нормативної та методологічної бази для впровадження інтегрованого управління водними ресурсами.

Крім того, Ірина Овчаренко окремо націлювала керівників водогосподарських організацій долучатись до розробки геопорталу «Водні ресурси України». Розробка якого відбувається за підтримки проекту «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища». Такий геопортал відкриє шлях до оновленої інформації про річки та відіграє важливу роль при розробці плану управління річковим басейном.

Окрема увага була приділена питанню видачі дозволів на спецводокористування. Ірина Овчаренко наголосила, що Агентство працює над тим, щоб найближчим часом такий дозвіл став електронним. Так як дозвіл на спецводокорисутвання - це не лише інструмент управління кількістю води, а і важіль впливу на її якість.

Також Ірина Овчаренко повідомила про те, що розпочались роботи з розробки інформаційно-аналітичної системи моніторингу оцінки якості водних ресурсів країни. Ця програма дозволить не лише вести реєстр постів спостережень та обробляти моніторингові дані, а і оптимізує обмін інформацією між суб’єктами моніторингу.

Михайло Хорєв, перший заступник Голови Агентства, інформував про окремі аспекти експлуатаційної діяльності водогосподарських організацій, а саме проведенні поливної кампанії, оптимізації звітності, бюджетному фінансуванні та інше. Зупинявся на впровадженні енергосервісних договорів, електронного документообігу як у Держводагентстві, так і у водогосподарських організаціях. Разом з тим, акцентував увагу на конкретних завданнях найближчої перспективи, зокрема, ефективному використанні техніки, економії енергоресурсів тощо.

Крім того, під час засідання розглядались проблемні питання, пов’язані з  розчисткою та регулюванням русел річок. До обговорення були долучені керівники водогосподарських організацій західного регіону, які детально та практично окреслювали спектр проблемних питань на гірських річках України. Окремо зупинялися на міжнародному досвіді європейських країн у вирішенні цих проблемних питань.

Підсумовуючи дискусію, Іриною Овчаренко було запропоновано присутнім утворити робочу групу на базі Держводагентства для опрацювання конкретних та конструктивних шляхів вирішення зазначеної проблеми, з долученням до її роботи як експертів, так і практиків.

Разом з тим, детально інформували про свою діяльність представники водогосподарських організацій північного та південного регіонів.

Заступник Голови Профспілки працівників АПК Сергій Кондрюк закцентував увагу на питанні своєчасності та повноти виплати заробітної плати на підприємствах Держводагенства і отримав запевнення, що проблем із заборгованою зарплатою наразі не існує і і все робиться для того щоб і не було.

Підсумовуючи засідання, Ірина Овчаренко націлила водогосподарників на необхідність подальшого впровадження реформ у галузі для досягнення європейських стандартів у питаннях водних ресурсів.