background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Регіональна зустріч сільськогосподарської групи IUF

13-14 листопада ц.р. у м. Кишинів (Республіка Молдова) відбулася Регіональна зустріч сільськогосподарської групи IUF країн Східної Європи та Центральної Азії.

         В ході зустрічі були розглянуті актуальні  питання щодо положення сільськогосподарських працівників,захисту їх прав щодо оплати та охорони праці, права на обєднання у профспілку, протидії насиллю та використання не задекларовано праці у сільському господарстві.

         Огляд по країнах, а це, в основному, країни колишнього Радянського союзу: Вірменія, Грузія, Молдова,  Казахстан, Киргизстан, Україна, підтвердив оцінку Міжнародної організації праці, що з ряду причин сільське господарство залишається сектором із невеликим рівнем профспілкового членства.

У деяких країнах існують законодавчі барєри  для створення профспілкових організацій, в інших впливові землевласники відмовляють працівникам у доступі до їх базових прав. Географічна  ізоляція  часто є перешкодою для доступу профспілкових працівників до сільських робітників і тому умови їхньої праці залишаються незадовільними. Зарплата у сільському господарстві найнижча серед інших галузей виробництва і, при цьому, сільськогосподарське виробництво залишається найбільш травмонебезпечним, навіть  у порівнянні із шахтарями та будівельниками,  та самим високим за рівнем випадків із летальними наслідками.

Міжнародна організація праці оцінює загальну кількість зайнятих у сільському господарстві у 1,1 мільярда осіб. До цієї кількості приблизно300-500 мільйонів найманих працівників, багато з яких працюють на плантаціях. І хоча частка сільського господарства у глобальному ринку зайнятості впала за останні 20 років з 41,25 до 28,6%. воно залишається провідною галуззю для багатьох країн з низьким рівнем доходів. На долю сільського господарства припадає 60% зайнятості у найменш розвинених країнах, та двох третин їхніх ВВП. У країнах з низьким і нижче середнього рівнями доходів, сільське господарство є основним джерелом зайнятості жінок, які виконують трудомісткі роботи і ті операції, які потребують надтривалого часу для виконання,  наприклад на чайних плантаціях у Індії до 80% використовується праця жінок.

Усі країни регіону відзначили, що праця жінок оплачується нижче праці чоловіків у середньому на 30%

Сезонний характер робіт передбачає   також використання праці тимчасових працівників, більшість із яких є мігрантами.

Було відзначено також, що сільське господарство – це сектор з найвищим рівнем використання дитячої праці (60% від усіх випадків використання дитячої праці приходяться на цей сектор). Україна тут не є виключенням, це підтверджують дослідження Державного інституту демографії спільно з експертами МОП, які проводились протягом двох останніх років.

Координатор IUF по сільському господарству Світлана Боінчан  розповіла про сновні про  основні резолюції 27 Конгресу IUF, План дій та мандат Сільськогосподарської групи на 2017-2022 роки, який передбачає активну роботу з протидії застосуванню протимікробних препаратів у тваринництві, за право на продовольство.

Було затверджено план на наступні п’ять років роботи Регіональної сільськогосподарської групи, основними пріоритетами якого є:

-         Активізувати роботу  секторах, які визначені пріоритетними: банани, пальмове масло, чай;

-         Відновити і розшири діяльність в секторі по вирощуванню квітів на продаж, створити можливість для органайнзингу та представництва інтересів працівників сектору;

-         Підтримати у вигляді міжнародного  пріоритету роботу з охорони праці у сільському господарстві, а саме:

            - вести кампанії із заборони найбільш токсичних пестицидів;

            - вести роботу з протидії і перешкоджання сексуальним   

              домаганням;

            - гарантувати доступ до питної води на робочому місці;

            - робота в області агроекології;

                      - працювати з проблемами розповсюдження захворювань,

                        стійких до антибіотиків;                                                                                                               

        - вести кампанію за ратифікацію та застосування 184 Конвенції            

          МОП з гігієни та безпеки праці в сільському господарстві;

-         Продовжити роботу з викорінення найгірших форм дитячої праці у сільському господарстві.

 

Цікавими були презентації Голови Сільськогосподарської групи IUF Аньї Вестберг щодо практики роботи профспілок Швеції по захисту прав працівників сільського господарства, а також Андре Санчоса із Профспілки FNV Нідерландів, який у своїй презентації розповів про сектор вирощування квітів на продаж, аукціон  та логістику цієї галузі.

         Від Профспілки працівників АПК у засіданні взяли участь заступник Голови Профспілки Світлана Самосуд та Голова Вінницької обласної організації профспілки працівників АПК Степан Нешик.