background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Коледжи і технікуми "під ніж"?

Перехід освітніх установ на місцеве фінансування викликає велике занепокоєння  не тільки у викладачів і студентів цих навчальних закладів, тривогу солідарно тривогу б’ють профспілки освіти, будівельників та нашої Профспілки працівників АПК.

Профспілкові лідери звернулись до керівництва Міносвіти, до Уряду та Верховної Ради України щодо необхідності виділення дотації  держави. Необхідно внести відповідні поправки до Держбюджету та ухвалити законопроект 6506 (про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації), який набрав десятки тисяч голосів підтримки в процесі голосування за петицію на порталі Верховної Ради України.

Профспілки заявляють від імені трудових колективів освітніх закладів І-ІІ рівня акредитації про готовність вийти під стіни Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, щоб захистити права студентів на освіту, свої робочі місця.

17 листопада 2017 року вже відбувся перший мітинг керівників, працівників та студентів коледжів та технікумів Сумщини зі зверненнями зберегти бюджетне фінансування.

На нараді представників трудових колективів освітніх закладів І-ІІ рівня акредитації ухвалено рішення розпочати підготовку до мирної акції протесту, яку заплановано на 6 грудня цього року.

 

ДО ВІДОМА

 В проекті бюджету-2018 передбачається, що з наступного року коледжі та технікуми позбавлять державного фінансування, а замість цього їх будуть утримувати обласні адміністрації та КМДА.

в 2016 році подібна історія вже сталася з професійно-технічними училищами.

Як свідчать експерти, працівникам училищ довго не виплачували зарплати, студентам – стипендії, і з навчальними закладами I-II рівня акредитації це може повторитися. У Міністерстві освіти поки не коментують, як відбуватиметься перехід на місцеве фінансування, але запевняють, що всі проблеми з ПТУ вирішили.

 Коледжі та технікуми переходять на місцеве фінансування З початку 2018 року фінансуванням коледжів, технікумів та інших державних вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації будуть займатися місцеві бюджети. Про це йдеться в додатку №10 до законопроекту "Про державний бюджет України на 2018 рік".

 Всього на фінансування з місцевих бюджетів з наступного року переведуть 426 коледжів і технікумів. Найбільше – у Дніпропетровській (47), Львівській (28), Донецькій областях (26), та у місті Києві (29). Планується, що гроші будуть виділяти з обласних бюджетів, а також – з київської міської скарбниці. В першу чергу за рахунок цих коштів повинні покривати зарплати педагогам, оплату комунальних послуг та стипендії студентам. У той же час, у державному бюджеті поки немає субвенції на організацію освітнього процесу в коледжах і технікумах. Тобто, це завдання повністю ляже на плечі місцевої влади. У Міністерстві освіти і науки поки не готові коментувати такі зміни.

На цьому тижні у відомстві проходять наради керівників обласних департаментів, управлінь освіти, на яких обговорюють дану проблему. Як повідомили в прес-службі МОН, фінансисти міністерства проводять підрахунки, чи зможуть впоратися обласні бюджети з фінансуванням технікумів і коледжів. Проте представники сфери освіти дуже стурбовані переходом освітніх установ на місцеве фінансування. Представник

Таке навантаження може виявитися для місцевої влади деяких регіонів непосильним. Існують такі ризики, як затримка зарплат педагогам, скасування стипендій для студентів. "Ми все це бачили на прикладі професійно-технічних закладів, де перші півроку після зміни фінансування викладачам затримували або взагалі не виплачували зарплати. Переведення на місцеве фінансування загрожує скороченням викладацького складу. Я стикалася з тим, наприклад, як п'ять училищ реорганізовували в одне", - зазначила лідер Всеукраїнської громадської організації "Вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації", викладач Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну Ніна Кислицька . Вона додала, що якщо 29 коледжів і технікумів столиці будуть фінансувати з місцевого бюджету, як це пропонується у проекті бюджету-2018, вони опиняться на грані закриття. Кислицька пояснила свій прогноз тим, що в київському бюджеті на 2018 рік не передбачено фінансування цих освітніх установ.

Схожа ситуація вже була в Україні, коли фінансування професійно-технічних закладів перевели з державного бюджету на місцеві. Наприклад, у профспілці працівників освіти і науки перехід на місцеве фінансування навіть називають неконституційним. "У нас є Конституція, в якій говориться, що надавати освіту – обов'язок держави. Спочатку передали місцевим бюджетам школи, потім – професійно-технічні заклади, тепер ще хочуть навчальні заклади першого-другого рівня акредитації. Так може, нам спочатку слід внести зміни в Конституцію?", - зазначив заступник голови профспілки працівників освіти і науки Сергій Романюк. За його словами, передача фінансування стане занадто важкою ношею для місцевих бюджетів. "Коли в минулому році на місцеве фінансування переводили ПТУ, то в перші півроку у навчальних закладів були серйозні фінансові труднощі. Та ж історія повториться і з установами першого-другого рівня акредитації", - припустив експерт. Він нагадав, що напередодні прийняття закону україни "Про освіту", була дискусія, чи потрібні взагалі в Україні заклади першого-другого рівня акредитації. "Була пропозиція, половину з них прирівняти до профтехнічних закладів, а решту "підтягнути" до вищих навчальних закладів. Можливо, зміна джерел фінансування - крок до того, щоб потроху відмовитися від таких навчальних закладів", - зазначив Романюк. Він додав, що під час вступної кампанії-2017 у цих закладах вже виникали проблеми. Міністерство освіти скоротило їм держзамовлення.

"Місцевим бюджетам буде важко витримати таке навантаження, адже на освіту і так доводиться виділяти багато коштів. Наприклад, в минулому році сорок чотири відсотки видатків з місцевих бюджетів було спрямовано на освіту", - розповіла аналитик Асоціації міст України Людмила Мозгова. Вона додала, що асоціація наполягає, щоб фінансування навчальних закладів I-II рівня акредитації не передавали до міст-обласних центрів, як передали до цього професійно-технічні заклади. У той же час, в асоціації не можуть спрогнозувати наслідки передачі фінансування навчальних закладів обласним бюджетам, так як ця сфера знаходиться не в їхній компетенції. Училища живуть за гроші місцевих бюджетів Раніше уряд вже віддавав навчальні заклади на піклування місцевих бюджетів.

Повний текст читайте тут: https://daily.rbc.ua/ukr/show/kolledzhi-tehnikumy-lishat-gosudarstvennogo-1509715978.html