background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Кожен рік в Україні від побоїв чоловіків гине 1,5 тис. жінок. СТОП НАСИЛЬСТВУ !!!!

        Верховною Радою України прийнято закон «Про запобігання та протидію  домашньому насильству».  Домашнє насильство залишається одним з найбільш поширених форм порушень прав людини у світі. З ним стикаються  всі країни Східної Європи, але проблема є особливо гострою там, де виникають збройні конфлікти. Захистити жертв насильства , зупинити його поширення і є мета закону, прийнятого в переддень нового року. Його значення важко переоцінити, бо подолання стереотипів про те, що це "приватна", "сімейна" справа, а не  злочин, що потребує осуду, справедливості та захисту жертв, відбувається дуже повільно.

         Про зміст нового закону говорить Надія БУРЛАКА, член Міжнародного комітету жінок IUF, Голова Жіночого комітету профспілки працівників  АПК . Нижче ми публікуємо текст повністю.

 

         Військовий конфлікт у на сході України, погіршення соціально економічного становища людей, широке поширення наркотичної і алкогольної залежності,ось список  основних причин масштабного росту насильства в Україні. В останні кілька років питання  насильства в сім'ї, на вулиці, в школі, на робочому місці є одним з основних на порядку денному різних інституцій суспільства, в тому числі профспілок.

Всю небезпеку цього явища демонструє і сумна статистика:

 в правоохоронні органи протягом року звертаються  близько 165 тисяч жінок (фактична кількість жертв насильства в сім'ї, за оцінками, у п'ять разів більша);

 • майже 70% жінок були піддані різним формам образи і приниження;

 • кожен рік в Україні від побоїв чоловіків гине 1,5 тис. жінок;

• свідками та потерпілими від насильства в сім'ї щороку є близько 3 мільйонів дітей;

 • діти ображених матерів в шість разів більше здійснюють  спробу самогубства. 50% з них схильні до зловживання наркотиками і алкоголем;

• майже 100%  матерів, що зазнали насилля, народили хворих дітей (в основному з неврозами, заїканням, енурезом, ДЦП, порушеннями психіки);

 • побутове насильство в Україні спричинило 100 тисяч днів госпіталізації, 30 тисяч звернень до  травматології, 40 тис. викликів  лікарів;

 • 23% серйозних насильницьких злочинів відбуваються в сім'ях.

          Профспілки, громадські організації постійно і наполегливо вимагали від народних депутатів прийняти більш рішучі заходи щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і насильству в сім'ї, а також прийняття базового закону на протидію йому.

          Першим кроком було прийняття 7 грудня 2017 року Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", який набрав чинності  7 січня 2018 року. Він спрямований на узгодження положень чинного законодавства України у сфері боротьби з насильством і насильства проти жінок , його адаптації до європейських стандартів і забезпечення підгрунтя для ратифікації Стамбульської конвенції протидії насильству.

         Під термін "домашнє насильство" підпадають всі акти фізичного, сексуального, психологічного та економічного насильства, скоєні у родині або місці проживання членів сім'ї колишнього або нинішнього подружжя або осіб, не пов'язаних  стосунками або одруженням, але які проживають чи проживали разом, а також загрози таких дій.

Порушникам закону передбачено покарання у вигляді 150-240 годин громадських робіт, затримання на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років.

Національна поліція отримала право котролювати порушника, щоб уникнути повторного насильства. Поліція  також повинна слідкувати, щоб порушник дотримувався введених тимчасових обмежень і певних обов'язків. Це може бути: заборона перебувати у  будинку з постраждалими; обмеження зв'язку з дитиною, якщо насильство була спрямоване проти неї або в її присутності; заборона підійти до будинку, місця роботи чи в інші місця, де часто бувають потерпілі; заборона контактів з потерпілими, у тому числі через меседжі або через інших людей; спрямування кривдника на програму реабілітації. Умисне недотримання цих правил передбачає арешт на термін до шести місяців, або позбавлення волі на термін до 2 років.

         Документ передбачає створення притулків для жертв насильства в сім'ї, де вони можуть жити і отримувати адекватну правову, медичну та психологічну допомогу, якщо не можуть повернутися додому, тому, що їх життя і здоров'я під загрозою. Крім того, закон вимагає від держави  створення та підтримки розвитку Національної гарячої лінії, де можна отримати останню інформацію про те, як захистити дітей, куди звертатися по допомогу та вихід із конфлікту з мінімальними втратами.

В систему виявлення випадків домашнього насильства, особливо стосовно дітей, буде включено медичні та освітні заклади. Органам місцевого самоврядування надаються додаткові повноваження в області соціальних послуг і підготовки фахівців з питань боротьби з насильством; На місцях буде визначатися, які саме служби необхідні в цій сфері, буде забезпечуватися їх створення і робота. Закон передбачає створення Єдиного реєстру випадків насильства і осіб, які його спричинили.

             В той же час, закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", на жаль, прийнятий без таких ключових понять як «гендер», «гендерна ідентичність», «гендерно обумовлене насильство» і «гендерні стереотипи». В такій формі він не сприятиме ратифікації Стамбульської конвенції як рамкового документу боротьби з домашнім насильством. Група народних депутатів під тиском жіночих організацій і профспілок готують поправки до закону і будуть вимагати включення в його текст цих ключових понять.

            Тим не менше, після прийняття нового закону профспілки отримали потужний механізм для протидії насиллю. Оволодіти ним і змусити працювати на благо людей- наше спільне завдання.