background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Якою буде ЗАРПЛАТА у 2021 році.

За результатами консультацій профспілкових переговорників з Міністром соцполітики Андрієм Ревою було досягнуто низки принципових для профспілок рішень.

Зазначено розблокувало переговори з укладення Генеральної угоди на новий термін.

Наступним кроком стало проведення консультацій щодо проектних макро-показників  соціально-економічного розвитку України на ближчі три роки. Своїми експертними економічними очікуваннями поділилась Наталя Горшкова - директор департаменту Мінекономрозвитку, а соціальні тренди озвучила Ольга Крентовська - Перший заступник Міністра соціальної політики України.

Чи не вперше розмова вийшла за рамки констатації проблем, а відкрила тему позитивних соціально-трудових трансформацій.

Такий тренд консультаціям задав керівник робочої групи переговорників з блоку «Оплата праці» проекту нової Генугоди Сергій Кондрюк – заступник Голови Профспілки працівників АПК. Саме ним було наполегливо запропоновано «перейти від традиційної пролонгації наслідків соціально-економічних проблем до моделювання новітнього розвитку країни, коли працівнику не потрібно буде просити у держави субсидій і коли саме працівник своєю гідною зарплатою стане головним інвестором розвитку економіки».

Складною, але не вже не тупіковою стала дискусія щодо темпів подолання інфляційного знецінення зарплат за 2014-2016 роки та скорочення розриву з оплатою праці в сусідніх країнах Євросоюзу.

Значно більш прогресивним став підхід до визначення величини мінімальної заробітної плати і підготовки до переходу визначення мінімалки на основі фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням сімейних видатків. Керівник зарплатної групи переговорників С.Кондрюк наполегливо доводив, що причиною підвищенням оплати праці має стати не тільки і не стільки масова «втеча» працівників за кордон, а запровадження новітньої формули визначення зарплати, що має зробити працю українцям рентабельною, достатньої для належного утримання сім’ї, інвестування в житлове будівництво та духовно-освітній розвиток.

Вкрай важливим підсумком є те, що на додаток до попередньо досягнутих домовленостей міністром А. Ревою, було вирішено покласти в основу проекту Генугоди пакет консолідованих пропозицій, що забезпечать суттєве зростання реальної заробітної плати як у приватному секторі економіки так і в бюджетній сфері.

Наразі сторони готуються до проведення ближчим часом офіційних тристоронніх переговорів з найактуальнішого – оплата праці на ближчі три роки.  

ДОВІДКОВО:  Урядом до кінця травня планується прийняти уточнені макро-показники на 2019-2021 роки. Ці показники  мали б стати підґрунтям схвалення Верховною Радою Основних напрямків бюджетної політики на три роки і на їх основі мав би готуватись проект Державного бюджету на трирічний період.

Чи буде так, чи парламентарі знову «просачкують» і підуть на літні канікули без Основ бюджетної політики, як це вже було неодноразово?