background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

ПРАВДА про ПРОФСПІЛКИ

Достатньо унікальне опитування проведено на передодні  міжнародної конференції “Політичні партії та профспілкові рухи”, що була організована Інститутом демократії та соціального прогресу (ISDP) та “Соціал-демократичною платформою”.

Понад 1500 респондентів відповіли на питання анкети «Профспілки: що нам про них відомо?». З опитуваних – понад 75% молоді люди до 35 років і  майже 60% не є членами профспілки.

Результати опитування були презентовані 12 травня на конференції.

Зокрема:

-         65%  визнають потрібність профспілок для сучасної України. Майже половина опитуваних вважає профспілки ефективною формою об’єднання людей для захисту прав та інтересів. Для чверті -  профспілки  є формальним об’єднанням для розподілення путівок і подарунків. А кожен десятий вважає, що профспілки це пережиток Радянського Союзу

-          Дві третини опитуваних не змогли назвати прізвище жодного профспілкового лідера. Авторитетною позицію профспілок вважають лише кожен п’ятий.

-          За співпрацю профспілок з політичними партіями виступає близько половини опитаних. Сенсом такої кооперації визначено напрацювання і просування законопроектів та проведення консультацій для висування спільних вимог.

Окрім того на конференції відбулися панельні дискусії

-          Інтереси «людини праці» — хто має їх відстоювати на національному та міжнародному рівнях?  Чи здатні політичні партії чути голос простих робітників?

-         Погляд політичних партій на співпрацю з профспілками.

Спікери панельних дискусій та учасники конференції найбільш жвавово обговорювали такі питання:

-  Чи є потреба у співпраці профспілок і партій та хто її більше потребує?

— Чи прийнятним є європейський досвід?

— Що є спільним та різним у підходах профспілок і партій?

— Основні виклики для профспілок та партій?

— Хто представляє інтереси найманих працівників у політиці?

— Яке суспільство ми будуємо?

— Ідеологія. Чи є запит на оновлення?

 

У конференції прийняли участь представники Профспілки працівників АПК Володимир Ворох, Сергій Кондрюк та Василь Хвостиков, які провели цікаві консультації з організаторами та учасниками щодо соціально-трудової проблематики та виступили з ініціативами щодо наступних тем публічних обговорень.