background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Міжнародний форум працівників ферм

 

5-8 жовтня 2018 року у містечку Стелінбош (Південна Африка) відбувся міжнародний форум працівників ферм.

Організаторами форуму були Міжнародний союз IUF та Фонд Рози Люксембург (RLS).

Форум став міжнародною платформою для обміну досвідом та інформацією працівників сільського господарства, де особлива увага приділялась  працівникам ферм,  які відіграють ключову роль у продовольчій системі.

Необхідно зробити уточнення, що таке ферма. Ферми – це підприємства по вирощуванню та переробці сільськогосподарських культур; вирощуванню тварин, рептилій, птахів.

Наприклад: ферма по вирощуванню винограду, полуниці, яблук; ферма по вирощуванню страусів, крокодилів, різних видів тварин і т.п. Володіє фермами, в основному біле населення, працівники – темношкіре і кольорове населення Африки, яке продовжує свою боротьбу за право на гідну працю, її справедливу оплату.

Згідно статистики МОП, кожен третій працівник у світі (1,1 млрд. чол.), працює в сільському господарстві, більше 40-50% з них є найманими працівниками.

Робота в сільському господарстві характеризується систематичними порушеннями базових трудових прав людини, таких як умови та оплата праці,  права на вступ до профспілки та відстоювання своїх прав та інтересів. Сільське господарство, наряду з  гірничо-видобувною і будівельною галузями, характеризується найвищим рівнем виробничого травматизму.   

Широке використання трудових мігрантів, тимчасових і сезонних працівників сьогодні є характерним для сільського господарства у всьому світі. На нього припадає 71% випадків використання дитячої праці. Це означає, що в секторі працює 108 млн. дітей, багато з них на дрібних і сімейних фермах, але кожна п’ята дитина працює в комерційному сільському господарстві.

Порушення прав працівників ферм носить систематичний і примусовий характер. У деяких країнах заборонено створювати профспілку чи вступати до неї, в інших вони зовсім не захищені трудовим законодавством. Менше 20% сільськогосподарських працівників мають доступ до базового соціального захисту, лише 5% мають доступ до будь-якого виду трудової інспекції.

В той же час, саме завдяки працівникам ферм, на столах людей, як у селах так і вмістах є їжа. Вони повинні брати активну участь в обговоренні продовольчої системи, сталого використання земель, зміни клімату та глобальної справедливості.  

У багатьох країнах профспілки працівників ферм розробили унікальні форми органайзингу та профспілкової культури, адже вони працюють зовсім у іншому виробничому середовищі, яке докорінно відрізняється від того, у якому працюють міські профспілки.

Тому форум закликав профспілки усіх країн та організації, які представляють працівників сільського господарства, об’єднати зусилля для боротьби за права найманих працівників у сільському господарстві, робити їх робочі місця постійними, з гарантованими безпечними умовами та достойною оплатою праці.

Необхідно солідаризувати дії усіх профспілок на міжнародному рівні, адже у сільському господарстві  працівників немає такого єднання, як на промислових підприємствах.

 Ми повинні знайти такі механізми, які б допомогли об’єднатися працівниками сільського господарства усіх країн. Це можуть бути моделі з охорони праці, охорони здоров’я. Кинути виклик світовим монополіям.

Учасниками форуму була прийнята декларація, яка закликає до спільної боротьби та  солідарних дій працівників сільського господарства у всьому світі. Згодом вона буде розміщена на сайті IUF, перекладена та надіслана усім учасникам форуму.

У роботі форуму взяла участь Світлана Самосуд – заступник постійного члена сільгоспсекції IUF, в.о. Голови Профспілки працівників АПК України.

В рамках форуму відбулася робоча зустріч із Генеральним секретарем IUF Сью Лонглі, на якій  окреслено подальші шляхи співпраці Профспілки та Міжнародного союзу IUF на найближчу перспективу.