background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Зустріч Координаційної ради IUF України

 Зустріч Координаційної ради IUF України. У фокусі зарплата, позикова праця та профспілкові права

 

    21-22 червня 2019 року в Харкові відбулася зустріч Координаційної ради IUF України, участь в якій взяли 20 профлідерів і активістів, які представляють 8 підприємств харчової та суміжних галузей країни.   

   Обговоривши підсумки роботи та виконання рішень попередньої зустрічі, а також обмінявшись інформацією про становище на підприємствах, учасники перейшли до дискусій з ключових для членів КС питань.

  Найбільш активно обговорювалася тема оплати праці. Незважаючи на підвищення заробітних плат на більшості підприємств в межах від 10 до 26%, члени КС відзначили триваюче погіршення соціально-економічного становища в країні та скорочення рівня реальних доходів працівників. При цьому практично ні на одному підприємстві не було реальних переговорів з питань збільшення заробітної плати, а підвищення проводилося тільки на підставі даних про інфляцію, а основним стимулом для роботодавців було прагнення утримати кваліфікованих працівників.

     На підприємствах галузі наростає застосування позикової праці.

Незважаючи на численні заяви менеджменту про соціальну відповідальність бізнесу та повагу до прав працівників, зовсім не рідкісні випадки створення підприємствами кишенькових профспілок, жорсткого тиску на профспілкові організації та їх лідерів (ДП «Артемсіль» та «Лакталіс-Миколаїв»), відмова від колективних переговорів щодо укладення колективного договору (ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед»), відмова від виконання керівництвом підприємства рішення Верховного Суду України по поновлення голови первинки ТОВ «Галичина-Захід» Віталія Малишкіна на роботі. Всі ці приклади були включені в підсумковий документ зустрічі.

   Говорячи про охорону праці, учасники відзначили, що в цілому ситуація на підприємствах галузі відповідає нормам, проте з огляду на аномальну для червня спеку, було прийнято рішення звернутися до роботодавців з вимогою неухильного дотримання державних санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень.

   На другу половину 2019 року заплановано проведення навчання з питань зайнятості. Члени КС обговорили роботу щодо залучення в профспілки молодь, а також розширення самої координаційної ради.

   Члени КС одноголосно підтримали вимоги майже трьохтисячного колективу ДП «Артемсіль» стосовно відновлення стабільної роботи підприємства, повної зайнятості працівників підземного і поверхневого комплексу, а також підтримали вимоги працівників і профспілок в рамках кампанії ZERO RIGHTS за права робітників в системі Coca-Cola та інших кампаній, які проводить IUF.

   Відразу ж по завершенню 108-й сесії Міжнародної організації праці з Женеви по скайпу вийшов на зв'язок співробітник секретаріату IUF Кіріл Букетов, який розповів про підсумки роботи конференції МОП і головне - про хід розгляду та прийняття Конвенції з протидії насильству та домаганням в сфері праці. Як і мільйони працівників по всьому світу, члени КС гаряче вітали прийняття цього важливого документа і закликали парламент України якомога швидше його ратифікувати.

    В рамках КС було проведено тренінг на тему: «Професійне вигорання: прояви, причини та методи запобігання».