background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Заява КС щодо трудового кодексу України

 ЗАЯВА

Ми члени Координаційної ради IUF України:

-         - стурбовані ситуацією стосовно лібералізації трудового законодавства України;

-       -  занепокоєні тим, що профспілкові організації не запрошуються до участі в обговоренні норм майбутньої «трудової конституції», чим порушуються всі основні принципи соціального діалогу в Україні;

-     - обурені словами прем’єр-міністра України, який заявив «що простіше розлучитися, ніж кого-небудь звільнити», а також намаганнями парламенту прийняти законопроект №1075 «Про внесення змін до Закону України «Про правонаступництво України» щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України», зокрема і діючого Кодексу законів про працю України.

Ми відмічаємо, що намагання нового уряду країни відмінити діючий КЗпП України та винести на розгляд парламенту вже цієї осені проект нового проекту Трудового кодексу являється поспішним та може призвести до колапсу в трудових відносинах.

Більше того, все це відбувається майже при повному ігноруванні стороною роботодавців права працівників на колективні переговори, в т.ч. з питань оплати праці. Все частіше працівники стикаються з обмеженням своїх прав та прав профспілкових організацій, а інколи – з жорстким тиском на керівників профспілкових організацій та профактивістів.

Ми вимагаємо не допустити погіршення трудових прав працівників і профспілок та залучення профспілок до обговорення змін трудового законодавства.