background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Протидія COVID-19, ВІЛ, туберкульозу та насильству на робочих місцях

      8-10 вересня 2020 року в Харкові після тривалої паузи, пов’язаної з коронавірусом, за сприяння IUF відбулися перші два тренінги для членів Координаційної ради IUF України на тему: «Політика/програма на робочому місці, як відповідь на сучасні виклики: протидія COVID-19, ВІЛ, ТБ та насильству». Тренінги пройшли за підтримки представництва Міжнародної організації праці в Україні. Модераторами тренінгу виступили координаторка МОП Лариса Савчук, а також експерти МОП Ксенія Лепеха та Наталія Дмитришин.

     На першому тренінгу його учасники отримали загальну інформацію про COVID-19, ТБ,  ВІЛ, основні фактори ризику інфікування, а також про ситуацію щодо їх поширення у світі і в Україні та можливості особистої профілактики.

     Стигма і дискримінація, «чутливе» робоче середовище, дії щодо зменшення стигми та дискримінації на робочому місці, політика недискримінації були основними питаннями в другий день тренінгу.

    Зважаючи на прийняття в 2019 році Конвенції МОП №190 другий тренінг був присвячений питанням насильства та домагань в сфері праці. Зокрема, учасники тренінгу обговорили можливості реагування в ситуаціях насильства та домагань на робочому місці, стратегію «не мовчання», як відповідь на насильство і домагання в сфері праці та можливості профспілкових організацій щодо протидії цим ганебним явищам на робочому місці.

    Ці тренінги стали початком програми МОП та IUF щодо підготовки профспілкових тренерів з питань протидії поширенню COVID-19, ВІЛ, туберкульозу та насильства на робочих місцях, а також напрацювання політик з даних питань на підприємствах харчової та переробної промисловості України.