background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Координаційна рада IUF України проти дерегуляції трудових відносин

Однією з головних тем засідання Координаційної ради членських організацій IUF в Україні , що проходило у форматі відеоконференції 27 листопада 2020 року, стали безперервні спроби уряду внести зміни до трудового законодавства країни.

Зокрема, мова йшла про наміри уряду подати на розгляд до Верховної Ради України проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин». Запрошений на засідання КС експерт з трудового права Георгій Сандул, директор громадської організації «Трудові ініціативи», розповів про основні «новації» і погрози для працівників і профспілок, закладених в цій законодавчій ініціативі.

У разі прийняття цього проекту, в Україні фактично буде знята заборона на погіршення умов трудових договорів у порівнянні з законодавством. Будуть розширені можливості укладення строкових трудових договорів на шкоду постійній гарантованій зайнятості. Буде скасовано право профспілки на дачу незгоди щодо звільнення члена організації, скоротиться список тих, кому не можна встановлювати випробувальний термін, компанії будуть позбавлені від обов'язку встановлювати правила внутрішнього трудового розпорядку, графіки змінності та відпусток. Фактично, пропонована «дерегуляція» означатиме повне свавілля роботодавця і повну відсутність прав і впевненості в майбутньому для працівників.

 Члени Координаційної ради прийняли заяву, в якій вимагають:

• від Кабінету міністрів - відмовитися від намірів внести даний законопроект на розгляд до парламенту, оскільки його прийняття призведе до повного розбалансування трудових відносин в країні;

• від депутатів Верховної Ради - не голосувати за запропоновані зміни до законодавства про працю, оскільки вони фактично порушують норми Конституції, національного законодавства та міжнародних угод, ратифікованих Україною, в тому числі - Угоди про асоціацію України з ЄС, і можуть мати вкрай згубні наслідки для ринку праці;

• від Президента України - забезпечити дотримання прав і свобод громадян, закріплених у Конституції України; не допустити погіршення трудових прав працівників і профспілок.

 Члени КР обговорили ситуацію на підприємствах харчової та переробної промисловості. Незважаючи на пандемію COVID-19 галузь працює стабільно, в більшості випадків працівники забезпечені ЗІЗ, здійснюється розвозка, є доплати за працю в період коронавирусной інфекції, на деяких підприємствах завершилися переговори щодо внесення змін і доповнень до колективних договорів.

В той же час, члени КР стурбовані ситуацією, що склалася на філії «Менський сир» ПП КФ «Прометей» (Чернігівська область) у зв'язку з невиплатою заробітної плати працівникам. Члени КР зажадали від роботодавця негайного погашення заборгованості і підтримали працівників в рамках колективного трудового спору.

Особливу увагу було приділено ситуації на підприємстві «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед». КР зажадав від роботодавця відмовитися від незаконної практики відеоспостереження за працівниками, в тому числі в соціально-побутових кімнатах (роздягальні, душові і т.д.), а також почати переговори з первинною профспілковою організацією щодо підвищення розмірів заробітної плати.

 Члени КР підтримали необхідність врегулювання праці домашніх працівників та намір уряду ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці стосовно домашніх працівників №189. Вони вітали рішення Кабінету міністрів видалити ДП «Артемсіль» зі списку об'єктів приватизації: працівники та профспілка підприємства домагалися цього з березня 2020 року.

Координаційна рада привітала і підтримала прийняття Виконкомом IUF екстреної резолюції проти зростання мілітаризації, насильства і атак на демократичні права і права профспілок у регіоні Східна Європа та Центральна Азія і надзвичайної резолюції про солідарність з робочим і демократичним рухом Білорусі, яка рішуче засуджує хвилю державного насильства в Республіці Білорусь.

Профспілки IUF в Україні висловили подяку представництву МОП за підтримку реалізації проекту з розробки і реалізації політики недискримінації на робочих місцях.

На завершення були намічені орієнтовні плани роботи на 2021 рік.