background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Не допустимо порушення прав працівників!

 

 

 Федерація профспілок України 19 березня звернулась до Голови Верховної Ради України Розумкова Д.О. щодо відновлення порушених прав працівників на отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності.

 Законом України «Про реабілітацію в сфері охорони здоров’я» №1053-IX від 03.12.2020 внесено зміни до підпункту 1 частини першої статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», згідно з якими допомога по тимчасовій непрацездатності надаватиметься застрахованій особі лише у разі тимчасової непрацездатності на період реабілітації. Слід зазначити, що такі зміни були запропоновано народними депутатами під час розгляду законопроекту в другому читанні.

За висновком Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ, внесені зміни означають, що коли працівник захворіє будь-яким захворюванням або отримає побутову травму - допомога по тимчасовій непрацездатності йому не буде надаватись, оскільки це не є періодом реабілітації.

Тобто, зазначеними змінами порушено всі міжнародні норми у цій сфері, зокрема, вимоги ратифікованої Україною Конвенції Міжнародної організації праці №102 «Про мінімальні норми соціального забезпечення», а також Конституції України (стаття 46).

Ситуацію потрібно негайно вирішувати, оскільки такі зміни вводяться в дію з 30 червня 2021року. Тому Федерація профспілок звернулась до Мінсоцполітики та Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування щодо термінового виправлення цієї ситуації.

СПО об’єднань профспілок листом № 01-12/168-спо від 10.03.2021р. звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з проханням прискорити розгляд законопроекту № 5187, яким передбачено відновлення права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Наразі заявилось ще два законопроекти, які також мають на меті виправити цю ганебну помилку законодавців (реєстр. №№ 5187-1, 5257).

 

Детальніше: https://fpsu.org.ua/256-holovna-novyna/20134-pro-dopomogu-z-timchasovoji-nepratsezdatnosti.html

 

Прес-центр ФПУ