background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Роман Лещенко закликав парламентарів підтримати законопроект № 5202

 

Зрошення

Законопроект № 5202 про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель – ключ до розвитку зрошення в Україні. У цьому переконаний Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Аграрії України, особливо півдня, два роки поспіль страждають від посухи в Україні, зазнаючи значних збитків. Кліматичні зміни в усьому світі сьогодні загрожують стихійними явищами, і Україна не є винятком. Ми повинні розуміти, що глобальне потепління – це вже наше сьогодення, на виклики якого ми маємо реагувати оперативно. Ухвалення цього законопроекту дозволить суттєво збільшити площі, на яких застосовується полив, не допустити деградацію ґрунтів, підвищити ефективність використання меліоративних систем, а також відкриє шлях до інвестицій у зрошувальну інфраструктуру», – зазначив Міністр.

Як підкреслив Роман Лещенко, ці інвестиції на сьогодні не є гіпотетичними. Адже Україна вже має чіткі домовленості в рамках нової програми співпраці зі Світовим банком про $400 млн для інвестиційної підтримки, зокрема, і впровадження сучасного зрошення. Підписану Угоду з IFC про фінансування іригаційних проектів на території нашої держави. Підписаний багатомільйонний інвестиційний проект зі світовим лідером у сфері іригаційного обладнання – компанією Lindsay. Укладену Угоду з Ексімбанком США на $3 млрд, у пріоритеті якої – фінансування вітчизняного сільського господарства.

За його словами, завдяки ухваленню законопроекту № 5202 сільське господарство України отримає поштовх до розвитку, зокрема для меліоративної інфраструктури будуть відкриті значні можливості для інвестування через:

- створення організацій водокористувачів (ОВК) для утримання та модернізації існуючих об'єктів меліоративної інфраструктури;

- будівництво (створення) аграріями та їх об'єднаннями нових об'єктів меліоративних систем.

«Сьогодні депутати не просто розглядатимуть черговий законопроект. Своїм голосом вони творитимуть нову історію землеробства в Україні. Законопроект № 5202 дає старт важливій структурній реформі зрошення в нашій державі. Ми пройшли довгий шлях і розраховуємо на його підтримку в сесійній залі», – резюмував він.