background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Відбулося третє засідання Профспілкового Клубу «Нове бачення»

Відбулося третє засідання Профспілкового Клубу «Нове бачення». 

 

20 і 21 серпня профспілковий актив з різних куточків України працював над важливими, актуальними питаннями профспілкового середовища. Організаторами засідання традиційно вистпили Профспілка працівників АПК України і Фонд ім. Фрідріха Еберта. Цього разу охочих стати учасниками Клубу виявилося чимало, загалом організатори отримали 71 он-лайн анкету  та 5 заявок на ел.пошту. Отже, вимушені були конкурсним шляхом обирати учасників.

Загальна кількість присутніх на засіданні  з урахуванням організаторів склала 39 осіб.

 

Два робочі дні було присвячено темам боротьби із пасивністю членства в профспілках, аналізу Законопроекта № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», роботі з медіа.

Засідання відкривав Штефан Мозер – директор регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні і Білорусі. Він привітав учасників та акцентував увагу на важливості даного проекту не лише через його популярність в профспілкових колах, а й через те, що організаторам вдається  об’єднувати заради співпраці та обміну досвідом зовсім різних представників профспілкових структур, різних галузей, різного віку. Ця робота вже принесла неабиякі плоди: це й напрацювання дорожньої карти модернізації профспілок України в умовах сьогодення, окреслення ролі профспілок в сучасних перетвореннях в державі, можливості та перспективи після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС,  це й висновки порівняльного аналізу Законодавства України та ЄС у сфері регулювання соціально-трудових відносин, це й рекомендації щодо підвищення авторитету профспілок в Україні, побудова ідеального профспілкового  іміджу. Цього разу на порядку денному: мотивація профспілкового членства та медіаробота. Окрім цього кожного разу організатори за участю активістів виготовляють спеціальні робочі зошити, де зафіксовані основні ключові думки за напрямами, пропозиції, дослідження, висновки.

Сам формат Клубу дуже зручний для спілкування. Кожний учасник є важливою фігурою засідання та обов’язково приймає участь у дискусіях. Всі думки враховуються. Всі висновки фіксуються.

Модератором засідання, а також керівником Клубу, є Баришева Катерина – голова Київської обласної організації Профспілки працівників АПК. На самому початку роботи Катерина знайомить всіх присутніх з місією та завданнями Клубу, демонструє у вигляді презентації основні позиції  попередніх засідань та напрацювання учасників, повідомляє про правила, які є обов’язковими до виконання. Також протягом роботи модератор пропонує учасникам різні тренінгові методи роботи у групах та індивідуально.

Експертами на засідання Клубу цього разу були запрошені Кондрюк Сергій – Перший заступник Голови СПО, заступник голови Федерації профспілок України, Драп’ятий Євген – заступники голови Федерації профспілок України, Копнинська-Петриченко Юлія – заступник Голови Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів. 

Серед спікерів: Михальченко Інна – завідувачка відділу інформаційного забезпечення та комунікацій ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, Смірнова Варвара – редактор інформаційного центру ЦК Профспілки металургів і гірників України (журнал «Ваше доверие»), Ліщук Світлана – голова ППО співробітників і студентів Подільського державного аграрно-технічного університету.

Безумовно, роль участі таких експертів є надзвичайно важливою. Думки та коментарі – є доцільними, аргументованими, а часом і зовсім  протилежними думкам, наприклад, молоді. В такому випадку дискусія набуває надзвичайного емоційного забарвлення та учасники спільними зусиллями виводять її до логічних висновків. Адже, головним правилом Клубу є недопустимість критики. Таким чином, проводяться паралелі між різними баченнями, різними моделями поведінки, висновками.

В рамках засідання всі бажаючи взяли участь у флеш-мобі проти позицій Законопроекту № 2983 щодо профспілок, де учасники продемонстрували своє відношення і занепокоєння можливими наслідками даних нововведень для профспілок всієї України. Ми показали держреєстратора у вигляді робота  з комп’ютером у руках, до нього стоїть величезна черга. І кожна людина має свої певні думки, які зображено на табличках. Нажаль, система складна, непродумана, є навіть люди, що перебувають в черзі до держреєстратора по кілька днів.

 Баришева Катерина прокоментувала дану акцію: «Постраждають, нажаль, перш за все люди. Сьогодні, в такі складні та напружені часи для всіх нас – українців, народні обранці дозволяють собі «протягувати» подібні законопроекти без погодження із громадськістю. Проект закону було внесено до порядку денного сесії Верховної Ради України і  більшістю голосів ухвалено у першому читанні  14 липня цього року без будь-яких консультацій та обговорення з громадянським суспільством і профспілками. Що обурює, це те, що «депутати-герої» навіть не відчувають докори сумління. Профспілкова спільнота України вкрай занепокоєна цією ситуацією.

Ми підняли на засіданні Клубу дане питання та провели роз’яснювальну роботу серед учасників, адже надзвичайно важливо розуміти всі підводні каміння, розуміти причини і наслідки. А відповідно, ми – профспілковий актив, обов’язково маємо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед членів профспілок, висловлювати свою чітку та зрозумілу позицію.

Даний Проект Закону порушує Конституційні права громадянина України в частині «права громадян України на свободу об'єднання, зокрема, у громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення економічних, соціальних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. (ч.1 ст.36)», «Професійні спілки є громадськими організаціями, що об'єднують громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної діяльності. Громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. (ч.3 ст.36)». Даний Законопроект запроваджує жорсткий контроль держави над діяльністю профспілок і може вважатися спробою легалізувати втручання у нашу профспілкову діяльність та встановити контроль над профспілковими організаціями вцілому» - зазначила Катерина.

Детальніше читайте про акцію в окремій статті на сайті ФПУ.

В ході роботи організаторами в особі керівника Клубу Баришевої Катерина були презентовані  результати дослідження, яке організатори Клубу проводили протягом двох останніх місяців серед профспілкових працівників різних структур, галузей, рівнів. За результатами даного дослідження, переважна більшість профспілкових працівників абсолютно впевнена в тому, що ми маємо спільними зусиллями модернізувати профспілкову структуру, використовувати сучасні методи та технології в повсякденній роботі, більше уваги приділяти молодіжній політиці та інформаційно-просвітницькій роботі,  омолоджувати керівні виборні органи на всіх рівнях, а також постійно співпрацювати із закордонними партнерами.

Дослідження також показало, що  справжніх небайдужих профспілкових активістів дійсно багато, але наскільки ефективними будуть спільні солідарні дії у напрямку розвитку профспілок в Україні – залежить від кожного з нас! Детальніше читайте про результати дослідження в статті на сайті ФПУ «Увага! Результати профспілкового дослідження».

Окрім стандартних підходів до роботи із групами, організатори цього разу, за допомогою такого цікавого методу, як форум-театру, спробували спільними зусиллями розібратися в нагальних профспілкових питаннях. Кожен учасник Клубу мав можливість стати головним актором та вибудувати власний сценарій вирішення питання, яке підіймалося в театральній постановці. Джокерами-ведучими виступили: Баришева Катерина, Брязгунова Олеся. Акторами: Івашина АндрІй, Ліщук Світлана, Савчук Жанна, Михальченко Інна, Брязгунова Олеся.

Ми не зупиняємося на досягнутому, ми розвиваємося та працюємо на користь нашої країни, нашого майбутнього!

Робіть висновки, аналізуйте, плануйте. Та головне, не зупиняйтеся!

 

З ПОВАГОЮ,

Оргкомітет Профспілкового Клубу