background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Нові підходи розвитку профспілкового руху. Комунікаційний аспект

 

 Нові підходи розвитку профспілкового руху. Комунікаційний аспект

29-30 вересня ц.р. в м. Баку відбулася конференція «Нові підходи розвитку профспілкового руху. Комунікаційний аспект».  В конференції взяли участь представники федерацій, конфедерацій і профцентрів Азербайджану, Білорусії, Росії, України, Грузії, Казахстану й Узбекістану.

Захід організований Всеєвропейським регіональним союзом Міжнародної конфедерації профспілок для молодих активістів нових незалежних держав. Федерацію профспілок України представляла член Виконкому Молодіжної ради, голова Київської обласної організації Профспілки працівників агропромислового комплексу, керівник проекту Профспілкового Клубу «Нове бачення» Катерина Баришева.

 Конференція розпочалася з вітальних слів заступника голови Конфедерації профспілок Азербайджану (АНІК) Джаваншир Алхасов. Він наголосив, що теми підняті в рамках конференції  актуальні для азербайджанських профспілок й розповів детальніше про профспілкову роботу. У АНІК існує якісний сайт, який регулярно наповнюється цікавими актуальними матеріалами, випускається інформаційний бюлетень. Комунікація здійснюється через електроні пошти, зокрема щомісяця надсилається інформація про заходи, заплановані галузевими профспілками на майбутній місяць. Особлива увага в роботі з розвитку профспілкового руху Азербайджану приділяється молоді, яка складає 25% членів. Джаваншир Алхасов наголосив на тому, що профспілкове керівництво залучає молодь на всіх етапах прийняття профспілкових рішень. Величезна увага приділяється навчанню молоді і формуванню профспілкового кадрового резерву.

Яскравим та емоційним став виступ представниці МКП-ВЕРС Анни Сальникової. У своєму спічі вона говорила про те, що профспілкам потрібно спілкуватися не тільки зі своїми членами, між профцентрами колег з різних країн, а й знаходити шляхи взаємодії з людьми,  які працюють за новими формами зайнятості. Потрібно в своєму комунікаційному середовищі обирати ті форми та методи, які найбільш  зручні для різних цільових груп. Анна розповіла про пріоритетні проблеми, на які сьогодні звертає увагу МКП.

У світі лише 7% людей найманої праці залучені у профспілковий рух. Багато це чи мало? Питання цікаве. З одного боку, це відкриває широкі перспективи для профспілок, з іншого, говорить про незацікавленість самих працівників отримувати профспілкову солідарну підтримку та допомогу. Безумовно, потрібно працювати над збільшенням чисельності. У МКП  планка поставлена - до 2020 року поповнити профспілкові ряди на 20 мільйонів членів.

Сьогодні МКП змінюється відповідно до потреб та інтересів світу. На порядку денному діяльності організації гендерні, дискримінаційні,  питання дестабілізаційних кліматичних змін, які впливають на життя людей найманої праці.

Про діяльність молодіжного комітету ВЕРС та його пріоритети учасникам конференції розповіла Олеся Брязгунова. Представники профспілкової молоді різних країн активно працюють у двох напрямках: органайзинг та міграція молодих працівників. Водночас велика увага приділяється питанню комунікації, адже саме  шляхом ефективного спілкування з молоддю  вдасться залучати її до профспілкового руху.

Про досвід та перспективи молодіжної політики Федерації профспілок України говорила Катерина Баришева. В презентації були показані механізми взаємодії молоді в профспілкових структурах, на прикладі кількох проектів - представлені кращі молодіжні ініціативи.

У ході конференції профспілкові лідери дискутували на тему: «Що і як ми говоримо членам профспілок та зовнішній аудиторії й чому нас часто не чують?». Обмінювалися досвідом про нові технології просування інформації, організації колективних дій в Інтернеті. На дану тему були озвучені  презентації секретаря незалежних профспілок Росії, головного редактора газети «Солідарність» Олександра Шершукова, редактора сайту газети «Солідарність» Юлії Риженкової та керівника інформаційного відділу МПРА Івана Овсяннікова. Окрім вказаних питань учасники розглядали й міжнародні інструменти інформаційної взаємодії для профспілкової молоді.

Відбувалася насичена робота в групах.

Результатами стали напрацьовані рекомендації щодо поставлених питань конференції. Були запропоновані низькобюджетні варіанти інформаційних заходів. Обговорені особливості запланованих заходів до Дня дій за гідну працю.