background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання СПО. Авторитет профспілок має бути підтверджено реальними фактами.

 Що потрібно зробити, щоб у сучасних складних соціально-економічних умовах профспілковий актив мав повагу та довіру працюючої людини? Як змусити органи державної влади брати участь у справжньому, ефективному та результативному соціальному діалозі? На що профспілки зараз мають звернути особливу увагу у справі захисту законних прав та інтересів працівників? На ці та інші запитання шукали гідні відповіді учасники засідання Спільного представницького органу об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулось 4 лютого. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Зрозуміло, що до порядку денного цього важливого для всього профспілкового руху країни заходу було включено найактуальніші питання, що турбують сьогодні членів профспілок, всіх громадян України.

Серед них, безумовно, слід назвати питання «Про укладення Генеральної угоди на новий строк», доповідачем з якого виступив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

У цьому ж блоці питань було обговорено питання «Про розгляд проекту Закону України «Про колективні договори та угоди», з якого інформацію дала член СПО об’єднань профспілок, керівник управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобченко.

Гостру та принципову дискусію викликало обговорення актуального зараз питання «Про повторне погодження проекту наказу Мінінфраструктури «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (метрополітену)». Під час цього обговорення пролунали різні пропозиції, спрямованні на вирішення актуальної проблеми, що турбує багатьох наших співгромадян.

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий повідомив учасників засідання про загрозливу ситуації у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, підтвердження делегування представниківрепрезентативних на національному рівні всеукраїнських об’єднань профспілок до складу комісій з реорганізації фондів соціального страхування, а також про Основні заходи СПО об’єднань профспілок на 2016 рік.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк проінформував присутніх про пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» проінформував, також про склад робочої Комісії з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2017 рік.

З інформацією про стан роботи над проектом Трудового кодексу України виступив заступник голови Профспілки працівників нафтової і газової промисловості Сергій Українець, а з питання про стан виконання рішення СПО об’єднань профспілок від 21.09.2015 № 25-5 «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо проекту сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп населення» - заступник голови Кофедерації вільних профспілок України Анатолій Акімочкін.

Під час засідання було також розглянуто низку інших питань, серед яких - інформація про хід врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об'єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні та між СПО об'єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України, а також інформація про звернення Міністерства соціальної політики України щодо проведення на національному рівні державами – членами МОП заходів з відзначення столітнього ювілею МОП.

 

 У заході взяли участь та виступили заступники Голови СПО об’єднань профспілок, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і об’єднань «Єдність» Анатолій Онищук, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков.