background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Профспілка АПК продовжує реалізовувати інінціативу - Профспілковий Клуб «New Vision»

 21-22 квітня 2016 року в місті Кам’янець-Подільському Хмельницької області  відбулося  засідання 

Профспілкового Клубу «New Vision» («Нове бачення»).

Нагадаємо, що ініціатива «New Vision» існує вже другий рік поспіль і об’єднує профспілкових лідерів і активістів різних галузевих і територіальних профспілок України.

Організаторами Профспілкового Клубу «New Vision» є Центральний Комітет Профспілки працівників АПК України, Фонд ім. Фрідріха Еберта і Молодіжна рада ФПУ.

Отже детальніше про зустріч Клубу. Цього разу організатори отримали 82 заявки на участь у Клубі і 6 - після закриття терміну реєстрації. Перед Оргкомітетом стояло складне завдання - відібрати 35 учасників/учасниць. При відборі враховувалися як персональні дані, так і можливість формування оптимально збалансованої групи, склад якої повинен представляти різні сфери діяльності, вікові групи та регіони України. Також було враховано участь у минулорічному циклі засідань Профспілкового Клубу «New Vision» - приорітет надавався  новим учасникам, які раніше не приймали участі у засіданнях Клубу.

До списку учасників засідання потрапили представники профспілок таких регіонів України: Київської,  Харківської, Львівської, Рівненської, Одеської, Вінницької, Сумської, Хмельницької, Кіровоградської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Чернівецької, Івано-Франківської і Донецької областей.

Два дні насиченої роботи Клубу минули з користю та натхненням, адже акценти було зроблено на  практичні рекомендації, висновки і досвід учасників щодо тем, які підіймалися.  Серед основних тем, які розглядалися учасниками: профспілка: роль та можливості в умовах сьогодення; ефективні практики профспілок у роботи із молоддю; секрети успіху профспілкових проектів на конкретних прикладах; створення якісного профспілкового проекту; партнерство і пошук нових можливостей, в тому числі й фінансових.

Другий день був присвячений вивченню досвіду європейських профспілкових тенденцій, законодавчим аспектам діяльності профспілок в Україні та світі, а також розглядалися  Міжнародні конвенції пов’язані з діяльністю профспілок.

 Наприкінці першого робочого дня Клубу на учасників чекав спеціальний формат роботи - форум-театр, постановки якого мали назву «Я тут ні до чого».

Чотири  актуальні сценарії, які розкривали сутність профспілкових проблем, що мають місце в сучасній Україні. Основне завдання учасників було змінити ці сценарії на такі, які вирішують проблеми і несправедливість. Було показано стереотипи, що існують у суспільстві щодо профспілок і їх лідерів. Серед цікавих показових проблемних питань: «закостенілий» колектив профкому, байдужий голова профкому;  члени профкому, які не розуміють важливості профспілкової роботи і  перекладають відповідальність один на одного; колективи байдужі до нагальних проблем з охорони праці на підприємствах і мають серйозні проблеми через таке ставлення, «перегорання» молодих профлідерів до профспілкової роботи через «закостенілість»  колективів  та інше.

Учасники активно заміняли акторів в процесі постанов, вказуючи глядачам на те, як вирішити ту чи іншу проблему і пояснюючи чому саме такий сценарій перебігу подій вони обирають.

Форум-театр на засіданні Профспілкового Клубу "New Vision" проходив за підтримки Американського центру Солідарності в Україні та ГО «Театр для діалогу».

Щодо організації  "Театр для діалогу", то вона керується принципами горизонтального управління та приймає рішення методом консенсусу між усіма її членами. Вистави під час Клубу вели двоє джокерів - Богдан Дедушкин та Ніна Ходорівськая. Джокери в методиці "театру пригноблених" – це модератори-фасилітатори процесу вивільнення творчого потоку людей, які не є професійними театральними діячами, створення цими людьми театральних продуктів та театралізованих дискусій з глядачами задля направлення вже їхнього творчого потенціалу на синтезування різноманітних стратегій з подолання пригноблення.

Ніна Ходорівськая щодо співпраці в рамках Клубу зазначила: «Ми дуже раді були, що вистава знайшла собі спів-акторів-глядачів, які змогли глибоко подивитися в специфіку показаних проблем і знайти для себе стратегії, які знадобляться їм в їхній громадській профспілковій діяльності в реальному житті».

           Також на засіданні Профспілкового Клубу «New Vision» учасники прийняли рішення провести інформаційну акцію «Профспілки – омолодження».

Суть акції:  показати молоді профспілкові обличчя, щоб нагадати про те, що саме молодь є рушійною силою прогресу в усьому світі і для профспілок – це єдина перспектива майбутнього.

«Ми говоримо «так» молоді у виборних органах профспілок!   Ми підтримуємо ідею залучення молоді до прийняття відповідальних рішень на всіх рівнях профспілкової роботи!» - коментують ідею організатори Профсіплкового Клубу «New Vision»

 

«Акцентуємо увагу, що  Профспілковий Клуб «New Vision» продовжує свою роботу у 2016 році і ми запланували щонайменше 2 зустрічі в рамках засідань Клубу. Орієнтовно, це серпень і жовтень місяці цього року» - говорить головний організатор Профспілкового Клубу «New Vision» від профспілкової сторони Баришева Катерина (Голова Київської обласної профспілки працівників АПК, голова Молодіжної ради ФПУ).

Нагадаємо, що зареєструватися до участі у Клубі мають можливість абсолютно всі профспілкові працівники, активісти або небайдужі члени профспілок. Обмежень щодо віку учасників Клуб не має.  

Детальніше про діяльність Профспілкового Клубу «New vision» читайте на сторінках ФБ спільноти: www.facebook.com/NewVisionProject2015