background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання круглого столу

 9 червня ц.р.  у м. Києві Федерація профспілок України зібрала круглий стіл на тему: «Збереження професійно-фахового потенціалу галузей та територій і  діяльність профспілкових організацій в умовах децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування».

У  роботі круглого столу взяли участь : представники профільних міністерств та профспілок. Відкрив засідання круглого столу заступник Голови ФПУ Драпятий Є.М., який наголосив на важливості реформи децентралізації, яка може стабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні, залучити громадськість до активної свідомої участі у реформуванні державного управління і особливій ролі профспілок у цьому процесі.

Було багато цікавих виступів та презентацій серед яких презентація Павленко С.Л. – заступника департаменту науково-освітнього забезпечення розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка розповіла про перспективи розвитку аграрного сектору та  Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки, яка спрямована на вирішення реальних потреб галузі через всеохоплюючий процес консультацій із зацікавленими сторонами, зокрема представниками громадянського суспільства, бізнесу, а також міжнародними донорами. Стратегія окреслює першочергові та довгострокові заходи та очікувані результати, а також включає деталізований план дій до виконання.

Загальною метою стратегії є підвищення конкурентоздатності сільського господарства і сприяння розвитку сільських територій на сталій основі відповідно до стандартів ЄС і міжнародних стандартів. 

Стратегія та план дій окреслюють, яким чином реформи будуть розроблені та впроваджені в розрізі десяти головних стратегічних пріоритетів:

  • Діловий клімат і протидія корупції, створення стабільної правової системи, що відповідає міжнародним і європейським стандартам, зокрема шляхом виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС;
  • Земельна реформа;
  • Інституціональна реформа Міністерства аграрної політики та продовольства і пов’язаних державних агенцій та державних підприємств;
  • Продовольча безпека;
  • Оподаткування;
  • Розвиток агропродовольчих ланцюгів доданої вартості;
  • Сільський розвиток – відродження українського села;
  • Доступ до міжнародних ринків, управління імпортом, просування експорту та внутрішній ринок;
  • Аграрна наука, освіта, інновації та дорадчі послуги;
  • Захист довкілля та управління природними ресурсами, зокрема лісовим та рибним господарством;

Паралельно з підготовкою стратегії було розроблено та підготовано до впровадження перелік так-званих «швидких перемог» щодо боротьби з корупцією.

Детальну інформацію можна знайти на сайті Міністерства агрополітики України.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що профспілкам є над чим працювати і тому необхідно якнайшвидше визначитися з можливими варіантами спільної співпраці галузевих профспілок та ФПУ  під час проведення децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, з метою захисту прав працівників у сільській місцевості та збереження профспілкових організацій. Тому наступний круглий стіл планується провести у вересні-жовтні ц.р. на якому мають зібратися  усі  зацікавлені галузеві профспілки та обговорити ці питання.

Заступник Голови Профспілки Світлана Самосуд