background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Запит Профспілки про пільги учасникам АТО і їхнім дітям для здобуття професійно-технічної та вищої освіти

 Більше року існує пільга учасникам АТО і їхнім дітям для здобуття професійно-технічної та вищої освіти, однак через бюрократичну волокіту з підготовкою підзаконних актів і відповідного фінансування ця пільга є примарною.

Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» відповідним категоріям осіб гарантовано державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у вигляді:

  • - повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • - пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • - соціальної стипендії;
  • - безоплатного забезпечення підручниками;
  • - безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • - безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Так, вказані гарантії визначено ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ст. 441 Закону України «Про професійно-технічну освіту», ст. 19 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 44 Закону України «Про вищу освіту».

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти зазначеним категоріям громадян визначаються Кабінетом Міністрів України. Уряду було доручено протягом одного місяця з дня опублікування Закону України від 14.05.2015 № 425-VIII затвердити відповідний порядок та умови (п. 2 Прикінцевих положень Закону).

Попри об’єктивну необхідність порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти вищезазначеним категоріям громадян до цього часу не затверджено.

Це перешкоджає реалізації законодавчо визначених гарантій учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти. Навчальні заклади позбавлені права надавати державну цільову підтримку для здобуття освіти через відсутність механізму реалізації.

Крім того, Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено фінансування на ці цілі, але визначено, що у 2016 році норми і положення Закону України від 14.05.2015 № 425-VIII застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України.

На прохання Профспілки АПК фахівцями апарату ФПУ підготовлено запит до Кабміну з вимогою невідкладно визначити механізм реалізації гарантій, визначених ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ст. 441 Закону України «Про професійно-технічну освіту», ст. 19 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 44 Закону України «Про вищу освіту», та передбачити видатки на ці цілі при підготовці змін до Державного бюджету України на 2016 рік та у Державному бюджеті України на 2017 рік.

Для прискорення прийняття відповідних рішень Урядом та Центральними органами виконавчої влади рекомендуємо зробити аналогічні запити до обласних облдержадміністрацій. Акцентуємо Вашу увагу на необхідності домагатись передбачення коштів для фінансування зазначених пільг при проектуванні бюджетів на 2017 рік