background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Звернення Профспілки АПК до Презедента України

         Голова Профспілки  працівників  агропромислового комплексу  України  Ігор СОПЕЛКІН  звернувся до Президента України Петра ПОРОШЕНКО  від імені учасників круглого столу на тему: «Земельна реформа. Забезпечення сталого використання земельних ресурсів та розвиток сільських територій. Дотримання фундаментальних трудових і соціальних прав селян і найманих працівників», який відбувся у м. Києві 20 вересня ц.р., у роботі якого взяли участь  не лише представники профспілкових та громадських організацій, а й науковці, фахівці галузі, керівники сільгосппідприємств, які  занепокоєні сьогоднішнім станом справ у аграрному секторі економіки.

         У зверненні говориться, що учасники круглого столу визнали проголошену владою земельну реформу  непрозорою і такою, що, не носить системного характеру,  не ґрунтується на Конституції України, не використовує позитивний міжнародний досвід і не убезпечує від повторення негативних іноземних практик.  Її цілі, методи здійснення і загрози є незрозумілими для суспільства, а відтак викликають жорсткі політичні конфлікти.

          Земельна реформа у поєднанні з адміністративно-територіальною реформою оголюють накопичені роками пласти невирішених гострих соціально-економічних і трудових проблем, а тому її  запровадження має відбуватись комплексно і обов’язково в контексті забезпечення реалізації міжнародних норм та національного законодавства у сфері праці.

На шляху до сталого розвитку сільських територій, завершення земельної реформи  можливе за рахунок реалізації збалансованого економічного, соціального та екологічного розвитку, в умовах політичної та економічної стабільності, впровадження моделей конкурентоспроможної та інвестиційно-привабливої економіки, які охоплюють усі види економічної діяльності, включаючи сфери освітню, наукову,  соціальну та інші.

Профспілка працівників АПК України   звернулась до Президента України з  проханням підтримати пропозиції учасників круглого столу щодо :

  •         продовження  мораторію  на продаж землі  до  політичної та економічної стабілізації в Україні, повноцінного запровадження земельного кадастру та завершення адміністративно-територіальної реформи, але не менш ніж до 2022 року;.
  •     запровадження кредитних, податкових та інших механізмів для розвитку вітчизняного сільськогосподарського виробництва і створення нових сучасних робочих місць,повернення пільгового оподаткування для сільгосптоваровиробників, яке  діяло до 01.01 2016 р.;
  •         законодавчого  закріплення за  сільськими територіальними громадами:

-          першочергового права на безоплатну приватизацію земель за межами населених пунктів, які входять до її  складу;

-         встановлення ринкової ціни на землю та орендної плати за її використання;

-         справляння податку за землю здійснювати безпосередньо за місцем розташування підприємства;

-         права реєстрації  підприємств на території громади з метою наповнення  місцевих бюджетів та створення робочих місць на селі;

-         внутрігосподарських шляхів, господарських дворів, полезахисних лісосмуг та інших захисних насаджень, гідротехнічних та інших споруд та водойм.


Віповідь Президента України буде направлено всім структурним ланкам Профспілки та опубліковане в профспілкових  засобах масової інформації