background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Тристоронній семінар «Незадекларована праця в Україні та роль інспекції праці в її подоланні»

 Тристоронній семінар «Незадекларована праця в Україні та роль інспекції праці в її подоланні»

       У рамках проекту МОП «Зміцнення системи інспекції праці та механізмів соціального діалогу» 7-8 грудня 2016 року у м.Києві проведено тристоронній семінар «Незадекларована праця в Україні та роль інспекції праці в її подоланні».

      Семінар відбувся за участі першого заступника  Міністра соціальної політики України  Ольги Крентовської, експерта МОП Арсеніо Фернандез-Родрігез, експерта Інспекції праці Португалії Марії де Фатіми Піско, Голови Держпраці України Романа Чернеги, першого Голови СПО сторони роботодавців на національному рівні Олексія Мірошниченка, першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок Олександра Шубіна, Національного координатора МОП в Україні Сергія Савченка.

    Учасниками семінару були запрошені представники членських організацій  ФПУ та роботодавців, фахівці Мінсоцполітики, Держпраці, Держстату, Пенсійного фонду України та Державної фіскальної служби.

    В рамках Проекту МОП привертає увагу до проблем незадекларованої праці, оскільки вважає, що вона на сьогоднішній день є однією з найпотужніших перешкод для країн у забезпеченні гідної праці.

     В Україні незадекларована праця найчастіше проявляється у таких формах: економічна діяльність підприємств, окремих осіб та кооперативів без державної реєстрації, наймана праця без оформлення трудових відносин, приховування від державних органів влади частини відпрацьованого часу та заробітної плати, маскування фактично трудових відносин під виглядом інших організаційно-правових форм з метою економії на внесках до соціальних фондів та уникнення відповідальності перед працівником.

    За даними Держстату України неформальна зайнятість в Україні неухильно зростає та у 2015 році досягла 26,2% від кількості усього зайнятого населення. Неформальна зайнятість найбільш поширена серед чоловіків та сільських жителів. Найбільшого розповсюдження неформальна зайнятість отримала серед найбільш вразливих категорій працівників – молоді у віці 15 -24 років та осіб пенсійного віку (понад 60 років).

     Серед видів економічної діяльності беззаперечними лідерами за рівнем неформальної зайнятості у формальному секторі є організація харчування, будівництво та торгівля. Рівень зайнятості у неформальному секторі є найвищий у двох видах економічної діяльності: сільському господарстві та будівництві.

     Найвищий рівень неформальної зайнятості в сільському господарстві у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях.

     У рамках Проекту МОП передбачено надати підтримку Держпраці України у розробленні і тестуванні пілотної кампанії інспекції праці, спрямованої на виявлення незадекларованої праці  у вибраних регіонах у співпраці з іншими сторонами. В даному напрямку обговорено та накреслено дорожню карту для підготовчого етапу та планування пілотної кампанії в Одеській та Херсонській областях за ВЕД – відпочинок, послуги, оптова торгівля, сільське господарство, організація харчування та будівництво.