background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Регіональна конференція членських організацій IUF Східної Європи та Центральної Азії

 Регіональна конференція членських організацій IUF Східної Європи та Центральної Азії

16-17 березня ц.р. у Мінську (Республіка Білорусь) відбулася Регіональна конференція членських організацій IUF Східної Європи та Центральної Азії, до складу якої  входять Вірменія, Грузія, Казастан, Киргизстан, Молдова, Росія та Україна, а також гості, які представляти профспілки  Білорусі(БКДП), Швеції (профспілка «Комунал»), Профспілка соціальних і домашніх працівників Казахстану.

У роботі конференції  взяли  участь  14 делегатів  від Профспілки працівників АПК України на чолі з Головою  Ігорем Сопелкіним.

Основними питаннями, які розглядалися учасниками конференції були питання достойної заробітної плати, нестійкої зайнятості, права на продовольство та гендерної рівності.

Делегати конференції висловлювати глибоку занепокоєність знеціненням заробітних плат та значним падінням рівня життя трудящих і їхніх сімей, одночасною тотальною дегуманізацією роботодавцями підходів до оцінки праці, які  фактично нівелюють основний постулат Міжнародної організації праці: «Праця – не товар»,  встановлюючи  її ціну, не виходячи з людських потреб, а  за законами товарного ринку. Зниження рівня заробітних плат є одночасно атакою на профспілкові права, в першу чергу – права на конструктивні колективні переговори. За цим стоїть наполегливе бажання роботодавців перетягувати на свій бік баланс сил у виробничих відносинах. Ця стратегія знаходить повну підтримку держав, в тому числі в нашому регіоні де стагнація заробітних плат фактично доведена до рівня  державної політики, перекриваючи можливості для сталого економічного розвитку на основі внутрішнього попиту та соціальної стабільності.

Учасники конференції вважають за необхідне, в першу чергу – протистояти стратегіям роботодавців з дегуманізації та тінізації заробітної плати, домагатися відновлення поняття винагороди за працю як головного права  в комплексі прав людини.

Другим основним завданням  є ведення скоординованої кампанії на локальному, корпоративному, національному та регіональному рівнях проти знецінення заробітних плат та суттєве збільшення купівельної спроможності трудящих, прожиткову заробітну плату для всіх працюючих в секторах IUF нашого регіону.

Значна увага учасників конференції приділялась також питанням зайнятості. Всі були одностайні в необхідності на всіх рівнях боротися проти застосування практики нестійкої зайнятості, домагатися заборони через законодавство та колективні договори і угоди використання інших нестандартних форм  і видів зайнятості, особливо  примусової праці.

Було прийнято ряд резолюцій: «Разом за достойну зарплату»; «Разом за постійну зайнятість»; «Разом за рівність на робочому місці».

Напередодні конференції 15 березня ц.р. відбулась Жіноча конференція, яка  визначила проблеми та намітила конкретні дії  членських  організацій регіону  СЄЦА(Східної Європи та Центральної Азії).

Основними пріоритетами названі:

-         боротьба за достойну заробітну плану для жінок як єдиний шлях у реалізації права на продовольство. Це потребує збереження робочих місць для жінок, їхнього професійного навчання та  росту, щоб покласти край простій некваліфікованій роботі з використанням  жіночої  ручної праці і відповідно нижчим рівнем її  оплати;

-         боротьба  проти гендерного насилля на робочому місці;

-         протидія  нестійкій зайнятості  та всім формам експлуатації, примусовій праці, особливо для жінок-мігрантів;

-         захист прав працюючих матерів і батьків;

-         розробка спеціальних програм захисту сільських жінок, де умови праці і життя є найтяжчими.

З усіх порушених питань була прийнята  резолюція: «Разом за рівність на робочому місці» .

Учасники конференції  висловили тверду впевненість, що пріоритетною формою зайнятості у секторах IUF регіону повинна залишатися постійна, безстрокова  і пряма зайнятість.

Профспілка АПК і надалі залишається активним членом IUF. Голова  Профспілки працівників АПК  України Ігор Сопелкін обраний до складу виконкому IUF , Голова Жіночого комітету Профспілки  Надія Бурлака  стала титульним членом Глобального Жіночого комітету IUF, заступник Голови Профспілки Світлана Самосуд працюватиме у сільськогосподарській секції заступником титульного члена.