background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

про ПАРАДОКСИ АГРОПРОМУ та ПРОФСПІЛКОВІ ДІЇ

Сучасний агропромисловий комплекс знаходиться в парадоксальній ситуації - сільхозвиробники є одночасно локомотивом економіки і її аутсайдерами. З одного боку, підприємства агрокомплексу вже котрий рік демонструють зростання виробництва на фоні його занепаду в інших галузях і все більше наповнюють державний бюджет податками та валютою від експорту, а з іншого боку відбувається планомірне знищення українського села.

 

Яким є соціально-економічний стан українського села

За часи незалежності кількість сільського населення України скоротилася на 2,5 млн осіб, і майже 350 сіл зовсім зникли. Такі дані озвучив не хтось, а  прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Головною рисою українського села є бідність. Грошові доходи селян є набагато нижчими, ніж у містах. Уже давно поширеним явищем на селі є бартерний обмін та натуральне господарство. Основні стабільні фінансові надходження становлять пенсії та виплати за віддані в оренду земельні паї. Але й ці кошти нерідко поглинають рахунки за газ, медикаменти та витрати на господарчі потреби. При тому, що витрати на одяг, медичні послуги, освіту та дозвілля для більшості селян є просто недоступними.

Третині селян важко дістатися до лікарень та аптек, а для половини недосяжною є швидка допомога. Про кіно, театри, концертні зали, бібліотеки та інші культурно-освітні заклади годі й казати. Що там інтернет – навіть якісний мобільний зв’язок є не у всіх селах.

І становище селян лишень погіршується ... ДАЛІ читайте за посиланням /ТЕЗИ_ДОПОВІДІ.doc

 

Зважаючи на те, що соціальний захист в країні та на підприємствах галузей не відповідає гарантованим Основним законом України нормам і стандартам, на низькому рівні залишається оплата праці, не ліквідована заборгованість із її виплати, напруженою є ситуація з продуктивною зайнятістю, охороною праці а також враховуючи міжнародний досвід профспілок, щодо захисту виробництва, трудових прав працівників, -  спонукає профспілку до вдосконалення існуючих і освоєння нових форм роботи.

Про роботу організаційних ланок Профспілки працівників АПК всіх рівнів у 2016 році по захисту соціально-економічних і трудових прав працюючих та заходи щодо проведення цієї роботи у 2017 році читайте за посиланням - /про дії ЦК.doc

 

Основні заходи щодо посилення захисту трудових, соціально-економічних  прав та інтересів членів профспілки на 2017 рік, які були схвалені 30 березня на засіданні Центрального комітету Профспілки - /Основні заходи1.doc