background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

«Органічне виробництво – пріоритетний напрям аграрного сектору України»

 Участь в круглому столі

«Органічне виробництво –

пріоритетний напрям

аграрного сектору України»,

 який відбувся 8 червня у рамках ХХІХ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО – 2017».

 У заході взяли участь заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Вадим Івченко, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, заступник Голови Профспілки працівників АПК України Світлана Самосуду, завідуюча відділом Профспілки працівників АПК Тетяна Марченко, представники профільних асоціацій,  науковці та виробники органічної продукції.

 Це найбільший і найпрестижніший загальнодержавний захід в агропромисловому комплексі країни, що представляє кращих органічних виробників з усіх регіонів України  - лідерів органічного секторувідмітив у своєму вітальному слові Вадим Івченко.

      Ринок органічної продукції вже близько двох десятиріч є найдинамічнішим ринком продовольства у світі й стає популярною альтернативою традиційним продуктам. Україна має чудовий потенціал як з екологічної, так і з економічної точки зору, та може посісти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції у світі. Внутрішнє споживання органічних продуктів цього року може сягнути 25 млн євро, а у подальшому - приріст у 15% щороку - сказала Олена Ковальова.

 Мінагрополітики спільно з органічним сектором активно працює над удосконаленням законодавчої бази України щодо органічного виробництва. Наприклад, проект Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», стануть одним з поштовхів до стрімкого розвитку українського органічного ринку.

           На сьогодні головне завдання в даному питанні - це гарантування споживачам впевненості у продуктах, які марковані як органічні  - зазначила Олена Ковальова.

Заступник Міністра висловила сподівання, що внесення змін до органічного законодавства матиме позитивний вплив на захист учасників органічного ринку від недобросовісної конкуренції та забезпечить прозорі умови ведення діяльності в органічній сфері. «Окрім цього, новий закон підвищить конкурентоспроможність української продукції та розширить ринки збуту органіки», - наголосила Олена Ковальова.

Учасники круглого столу підкреслили, що зазначеним проектом закону, у разі його прийняття, передбачається розробка та ухвалення понад 20 нормативно-правових актів. Зокрема затвердження: державного логотипу для органічної продукції; форм документації на органічну продукцію; вимог до органічного виробництва, сертифікації, обігу та маркування органічної продукції; ведення Реєстру операторів, Реєстру органів сертифікації та Реєстру органічного насіння та інших.