background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Урядовий варіант ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ профспілками НЕ підтримано

За наполяганням Профспілки працівників АПК Спільний представницький орган профспілок детально розглянув позитиви і негативи  урядового варіанту пенсійної реформи.

З метою формування консолідованої позиції Профспілки з цього гострого соціального питання було проведено електронне опитування структурних ланок та проводиться електронне голосування на нашому сайті.

Маємо констатувати, що значна частина керівників обласних організацій Профспілки або взагалі не повідомило про ту чи іншу позицію, або зробили це із запізненням.

Узагальнена позиція Профспілки полягає в тому що

1.     Осучаснення пенсій теперішнім пенсіонерам є ПОТОЧНИМ ОБОВЯЗКОМ Уряду і цей обов’язок має бути реалізований без будь яких передумов, а тим паче шантажу.

2.     Пропозиція Уряду про використання наявних економічних можливостей для осучаснення пенсій з 1 жовтня цього року безперечно підтримується. Але розмір підвищення є значно меншим ніж інфляційне знецінення навіть  за останні два роки, а умова заморожування наступних підвищен на декілько років є неприйнятною

3.     НЕПРИПУСТИМИМ є пропозиції Уряду щодо значного зменшення пенсій майбутнім пенсіонерам, зокрема через:

-         зменшення величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1%

-         збільшення необхідний страховий стаж з 15 до 35 років

-          скасування щомісячних індексацій пенсій

-          врахування при обчисленні заробітку особи середньої заробітної плати (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

-           скасування пенсій за вислугу років для більшості сьогодні існуючих категорій працівників

-         неврахування до пенсійного стажу періоду догляду багатодітними мамами за малолітніми дітьми тощо.

4.     НЕПРИЙНЯТНИМ є спроба «протягнути» через урядовий проект значної кількості змін до законодавства, що не мають прямого відношення до пенсійного забезпечення і при тому значно погіршують права працівників.

Після довгої і жорсткої дискусії СПО профспілок НЕ підтримав цей варіант урядової пенсійної реформи і рекомендував профільному Комітету ВРУ відправити цей законопроект на доопрацювання.

Акцентуємо, що Уряд неправомірно поєднав у своєму варіанті пенсійної реформи те, що був давно зобов’язаний зробити за базовим пенсійним законодавством і Конституцією, і те, що є по суті секвестром.

З одного боку – Уряд постійно говорить про осучаснення пенсій (це безперечно плюс, але значно менший ніж вимагає базовий пенсійний Закон).

З іншого боку - Уряд з 1 січня 2018 року по суті зменшує пенсії (якщо за це проголосує Парламент)  новим пенсіонерам на 35-50%, чим безспірно порушує 22 статтю Конституції.

Фактично шантажуючи громадян, профспілки і депутатів Уряд вимагає голосувати за «пакет», де одним сьогодні обіцяють цукерку, а  інших примушує ще більше затягнути паски.

Профспілка вимагає від Уряду і Парламенту безумовно ВИКОНАТИ Закон і провести належне осучаснення пенсій – для цього є всі і економічні і правові підстави!

Питання модернізації пенсійної системи має відбуватись паралельно і на конституційних засадах та з використанням реального соціального діалогу.

Відмова від політики «дешевої рабсили» та формування цивілізованого ринку праці, де нормою є легальна зайнятість , дозволяють зробити пенсії в РАЗИ більшими, Пенсійний фонд незбитковим і стабільним.