background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Більше жінок – більше сил, щоб подолати бар’єри !

    26 серпня в Женеві ( Швейцарія) відбулася 10-а жіноча конференція Міжнародної спілки IUF. Але ,по суті, це була 1-а  історична жіноча конференція, яка проходила по новоствореному Статуту глобального жіночого комітету IUF.

Згідно Статуту конференція обирає до складу Жіночого комітету 12 титулярних членів від кожного регіону IUF. Наші колеги із профспілок регіону Східної Європи і Центральної Азії ,довірили мені, як голові Жіночого комітету профспілки працівників АПК України, представляти їх інтереси у складі Жіночого комітету IUF. Глобальний жіночий комітет IUF бореться за рівні права , можливості і рівне відношення до чоловіків і жінок, які працюють в секторах IUF.

         Завдання комітету :

         контролювати виконання рішень Конгресу,що стосуються жінок-працівниць, готувати рекомендації і звіти для виконавчого комітету;

         визначати пріоритети для роботи в інтересах жінок,зайнятих в секторах IUF;

         вибудовувати і підтримувати зв’язки між Жіночим комітетом IUF і галузевими та спеціалізованими групами,щоб сфокусуватися, при роботі в  секторах, на питаннях,пріоритетних с точки зору Жіночого комітету;

         обмінюватися кращими практиками роботи в інтересах жінок в сфері органайзингу , представництва,колективних переговорів і ведення різних  кампаній        та багато іншого.

  На конференції були заслухані звіти про проведену роботу від регіонів, проаналізовані, за даними МОП, « Перспективи зайнятості і соціального захисту у світі – тенденції 2017», визначені основні центральні проблеми для жінок у всіх регіонах IUF. Я виступала із звітом від регіону Східної Європи і Центральної Азії. Наші питання боротьби за рівні права і можливості співзвучні з іншими регіонами світу. Жінки різних країн і національностей єдині в бажанні – працювати і отримувати  достойну заробітну плату, мати доступ до безпечних робочих місць в будь-якому  працездатному віці, добиватися реалізації основних Конвенцій МОП по захисту материнства і достойного життя. Всі єдині в тому, що необхідно якомога швидше протидіяти насиллю, що росте у всьому світі . Чим менш економічно розвинута країна, чим більше випадків жорстокості у відношенні до жінок і дітей.

  Учасники жіночої конференції підготували і внесли на розгляд 27 конгресу

пункт 10(b) порядку денного – “Проблеми працюючих жінок » і ряд важливих резолюцій, що стосуються оплати праці,гендерного насилля, захисту і розширенню прав надомних працівниць, за рівні права для домашніх працівниць і протидії расизму і ксенофобії, викоріненню дитячої праці в сільському господарстві  та інші.

  Затверджена в новій редакції Програма дій IUF за рівноправ’я. Програма включає боротьбу членських організацій Міжнародної профспілки за рівні можливості для чоловіків і жінок на найближчі 5 років, в тому числі :        

          попередження і викорінення гендерного насилля у всіх формах;

          жіночі комісії в ТНК як інструмент посилення переговорних позицій жінок на місцевому, національному і міжнародному рівнях;

            рівний доступ до робочих місць для чоловіків і жінок,як засіб досягнення            

  рівності в оплаті праці;

          рівну оплату за працю однакової вартості;

           охорона здоров’я на виробництві і безпека жінок;

          розповсюдження соціального захисту, в тому числі- материнських виплат, на всіх працівників;

          подальше просування 183 Конвенції МОП про захист материнства в якості мінімальних стандартів на колективних переговорах;

          кампанія за доступні і якісні дитячі садки і ясла;

          підтримка і навчання жінок лідерів, органайзерів, переговірників, уповноважених  з охорони праці і профспілкових викладачів;

          справедливе представництво жінок в керівних органах профспілок всіх рівнів у відповідності до Статуту IUF.

         Учасниці конференції висловилися з приводу того, що сестрам з Пакистану було відмовлено у візах для поїздки в Женеву і відзначили їх революційну роботу в сфері гендерної рівності в ТНК, а також органайзингу жінок в неформальній економіці.

         Ми віддали дань пам”яті колишній голові Жіночого комітету Дженіфер Доуелл і вбитій гондураській правозахисниці Берте Каререс.

         Головою Жіночого комітету Міжнародної спілки IUF ,за пропозицією конференції, комітет  одноголосно обрав сестру Патрицію Алонсо із Аргентини. 

                                                                    Надія Бурлака, голова Жіночого 

                                                                                  комітету Профспілки