background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Підсумки 27 КОНГРЕСУ IUF та повний текст прийнятих РЕЗОЛЮЦІЙ

27 Конгрес в IUF став найбільш представницьким в нашій історії. В його роботі взяли участь  518 учасників з усього світу, з яких 339 були делегатами (збільшення на 29 відсотків у порівнянні з попереднім конгресом 2012 року).. Конгрес виріс не тільки кількісно, а також показав високу ступінь мобілізації, ентузіазму і готовність до солідарного захисту спільних цінностей та прав.

Ключову увагу  Конгрес присвятив  розробці організаційних стратегій по чотирьох  блоках, кожен з яких ґрунтувався на конкретизації завдань для Інтернаціонала як в цілому так і окремих організацій-членів спільної боротьби: за добре оплачувану, безпечну, стабільну і гідну зайнятість; за безпечні і здорові робочі місця; за рівність та різноманіття; за прогресивну, демократичну політику

На практиці невіддільні всі ці напрями боротьби. Право всіх працівників об’єднуватись у  профспілки і вести колективні переговори за покращення умов праці є основою для безпеки, стабільності, гідної оплати, рівності та поваги до всіх працівників. Це те, що об'єднує повсякденну боротьбу працівників у харчовій промисловості, сектору напоїв, ферм, плантацій, готелів,  ресторанів, боротьбу трудових мігрантів та домашніх робітниць, усіх активно представлених на Конгресі.

Секретаріат отримав від Конгресу мандат для розширення і зміцнення роботи з транснаціональними кампаніями.. Солідарність була і залишається основою для IUF, і Конгрес висловив тверду підтримку кампанії для відновлення на роботі звільнених  профспілкових лідерів  «Coca-Cola Amatil» в Індонезії: .

Чесна принципова боротьба за рівність на роботі так і в суспільстві була проявлена на першій в історії міжнародній профспілковій Конференції робочих і союзників ЛГБТІ,  яка буде перетворена в формальну групу в рамках IUF зі своїм представництво в органах прийняття рішень.

Також в перший раз в історії IUF відбулася міжнародна Молодіжна конференція, яка сформувала Молодіжний комітет, який отримав право на представництво в керівництві організації. Від молоді Профспілки працівників АПК України Володимир Ворох був обраний до виконкому в складі спеціального молодіжного комітету.

Найбільша в історії :Жіноча конференція відбулася напередодні Конгресу, на якій переглянута програма дій IUF за рівність і завершено формування Глобального жіночого комітету IUF. Його представницею стала Патриція Алонсо (FAUPPA, Аргентина).  Зі Східної Європи і Центральної Азії за рішенням регіональної конференції до складу Комітету увійшли Надія Бурлака (Профспілка працівників  АПК України), Марина Моспаненко (Профспілка працівників АПК РФ) і Діана Романчук (Sindlucas, Молдова).

Крім того, перший раз і в Виконавчому комітеті і в Керівному стратегічному  комітеті (колишній адміністративний) більше половини місць займають жінки. Конгрес затвердили новий склад Виконкому.  За результатами виборів в регіональній конференції в Мінську 15 березня титулярні  місця в Виконавчому комітеті на ротаційній основі обрані  першим заступником Ігор Сопелкін (Профспілка АПК України), другим заступником Валентина Кірияк (Sindlucas, Молдова), .Наталія Agapova (Профспілка АПК РФ) та Іван Милий («Новопроф» Росія).

В кулуарах конгресу Голова  Профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін провів чисельні дружні перемовини з колегами з інших країн, головний акцент яких був спрямований на захист сільських робітників під час земельної реформи. Вкрай важливою була зустріч лідера аграрних профспілок України з керівництвом IUF, що була присвячена двом питанням – консолідація профспілкової роботи у впровадженні міжнародних норм праці на транснаціональних компаніях, а також питанням  захисту працівників мігрантів і забезпечення реального профспілкового патріоналізму щодо  іноземних працівників-членів профспілок IUF.

Слід відзначити, що ініціативи запропоновані Профспілкою працівників АПК України були обговорені під час секторальної зустрічі в Мінську і рекомендовані до прийняття Конгресом – тепер п.9f звучить так « надання членським організаціям допомоги в об’єднанні і представництві інтересів робітників-мігрантів в секторах IUF, у тому числі і шляхом використання Договору про взаємне визнання профспілкового членства (Додаток 1), який обумовлює взаємовідносини між членськими організаціями і їх міжнародні права та обов’зки у відношенні захисту інтересів своїх членів, які перебувають за кордоном»….

Делегати Конгресу з оптимізмом повернулись в свої країни та приступили до реалізації визначених цілей із забезпечення гідних умов праці спілчанам!

Матеріал підготовлено за сприяння координатора IUF в Україні Дмитра СТЕПАНЮКА

 

З РЕЗОЛЮЦІЯМИ 27-го Конгресу IUF можна ознайомитись за посиланнями

№1 Устойчивость к противомикробным препаратам (AMR) – это вопрос охраны труда

№2 Против поведенческого подхода к технике безопасности

№3 Защита прав работников в Центральной Азии

№4 Искоренение детского труда в сельском хозяйстве

№5 Борьба за справедливое решение проблемы глобального потепления для работников пищевой промышленности, сельского хозяйства и гостиничного сектора

№6 Цифровые технологии и технологические платформы

№7 Равные права для домашних работниц, борьба против расизма и ксенофобии

№8 Усиление Специализированных отраслевых групп и профсоюзных сетей в рамках ТНК

№9 Борьба с краткосрочными инвестициями и хищническим капиталом

№10 Безопасность продуктов питания после «брекзита»

№11 Поддержка работников плантаций «Fyffes»

№12 Борьба профсоюзов против гендерного насилия

№13 Глобальная кампания за права горничных отелей

№14 Законы о применении вредных веществ

№15 Защита и расширение прав надомных работников

№16 Международное сотрудничество профсоюзов нужно как никогда

№17 Завершение земельной реформы в Зимбабве

№18 Менструация – это вопрос охраны труда и профсоюзная тема

№19 Защита и органайзинг рабочих-мигрантов

№20 О защите прав профсоюзов в Республике Молдова

№21 Против правого популизма и его источника – неолиберализма

№22 Укрепление профсоюзов в глобальном туристическом секторе

№23 Добиваться профсоюзных прав для работников рыбной отрасли

№24 Защита прав работников табачных ферм

Приложение к Резолюции №24 Права человека – работникам, занятым на выращивании табака

№25 Вопрос продолжительности рабочего времени должен быть в нашей повестке

№26 Молодые рабочие

№27 Справедливое налогообложение, справедливые и безопасные рабочие места

№28 За справедливый мир труда!

 

Срочные резолюции

#1 Политические репрессии в Гонконге

#2 Солидарность с бастующими работниками McDonald’s в Великобритании

#3 Эскалация нарушений прав человека в Турции

#4 Аргентина. Исчез Сантьяго Мальдонадо. Он должен вернуться живым!

#5 Солидарность с рабочими сахарного завода «Haft Tapeh» в Иране

#6 Шарлоттсвилл

#7 Фастфуд США

#8 Антипрофсоюзные преследования и репрессии в Аргентине

#9Против изменения трудового законодательства в Бразилии

#10Нападение на активиста ЛГБТИ

#11Терроризм и туризм

ФОТО з Конгресу подивитись можна

  в альбомі IUF у Flickr.