background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Сучасні гендерні аспекти, питання дискримінації у трудових відносинах

        Сучасні гендерні аспекти, питання дискримінації у трудових відносинах» таку тему обговорювали учасники семінару, що відбувся у

 м. Харкові згідно плану роботи Жіночого комітету профспілки працівників АПК та за підтримки Міжнародного профспілкового об”єднання  IUF.

          Це був один із найбільш ефективних і результативних семінарів з питань гендерної політики, в якому приймали участь профспілкові активісти Харківської, Запорізької, Донецької, Сумської,Чернігівської ,Київської та ряду інших областей України.

         У привітальному слові ветеран профспілкового руху, голова Харківської обласної організації працівників АПК Ніна Байбакова , заступник голови ЦК Профспілки Світлана Самосуд влучно охарактеризували становище жінок в сучасних трудових відносинах і їх безперечну роль у підтримці сільськогосподарського виробництва і,в цілому, життя на селі.

        За круглим столом учасники активно обговорили основні виклики та проблеми,що стоять перед Профспілкою працівників АПК України, зокрема у відношенні до працюючих жінок. Висловлено багато конкретних пропозицій щодо покращення роботи профспілкових комітетів і виборних профспілкових органів всіх рівнів в реалізації гендерної політики в процесі трудових відносин. Виступаючі окреслили основні проблеми, такі як :

-         гендерні стереотипи через не достатньо високий рівень культури і моралі;

-         несправедливі і не рівні умови для сільського населення, в тому числі сільських жінок, у новоприйнятій пенсійній реформі, працевлаштуванні, просуванні по службі,медичному і побутовому обслуговуванні;

-         тривожне очікування щодо запровадження медичної реформи і знищення сільської медицини;

-         підпільний ринок землі через який за безцінь скуповують земельні паї і «зганяють» з неї селян;

-         емоційні, стресові ситуації для жінок в зоні збройного конфлікту;

-         незахищеність жінок-студентів, які мають малолітніх дітей при формуванні рейтингу успішності і багато - багато інших.

 

    Робота в групах дала можливість визначити основні найважливіші питання протидії профспілок основним викликам, які підносить їм нинішня ситуація в державі.

     Не менше зацікавлення було до теми « Програма дій IUF за рівноправ’я», підсумків 27 Конгресу IUF та Всесвітньої Жіночої конференції.

     Учасники мали можливість вивчити тему« ВІЛ/СНІД і сфера праці» , у прямому скайп-включенні із Женеви поспілкуватися з Кірілом Букетовим

( секретаріат IUF)  і отримати відповіді на питання щодо ВІЛ/СНІД інфекції і запобіганню її розповсюдження,дій профкому щодо інфікованих працівників. На допомогу у вивченні цієї теми  і просвіти членів профспілки,  слухачі отримали від Жіночого комітету тематичний флаєр .

 

В ході підготовки до семінару Жіночий комітет розробив і видав буклет «16 днів проти насилля» та флаєри «15 жовтня – Всесвітній день сільських жінок», який допоможе профкомам залучати сільських жінок до профспілки у новостворених ОТГ.

    Чимало необхідної методичної літератури для профспілкових активістів було роздано координатором IUF Дмитром Степанюком.  

        

                                                         Надія Бурлака, голова Жіночого комітету

                                                         Профспілки працівників АПК України.