background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Мораторій на продаж землі необхідно продовжити!

За ініціативи Профспілки працівників АПК України 22-23 листопада 2017 року відбулися Збори голів первинних профспілкових організацій та міжнародна конференції «Земельна реформа. Забезпечення сталого використання земельних ресурсів та розвиток сільських територій, Дотримання фундаментальних трудових і соціальних прав селян та найманих працівників».

Чи не в кожному виступі учасників лунала тривога з приводу можливих катастрофічних наслідків розпродажу української землі.

 Земельна реформа, що наразі проголошена владою, не ґрунтується на Конституції України, не носить системного характеру, не використовує позитивний міжнародний досвід і не убезпечує від повторення негативних іноземних практик. Цілі такої реформи, методи її здійснення і загрози не є зрозумілими суспільству, а відтак викликають супротив і жорсткі  конфлікти – наголошували учасники Зборів і конференції.

Більш того, земельна реформа у поєднанні з адміністративно-територіальною реформою загострила накопичені роками пласти невирішених гострих соціально-економічних і трудових проблем, але не запропонувала шляхів їх вирішення.

Голова Профспілки Ігор Сопелкін проінформував Голову Верховної Ради України Андрія Парубія, що Профспілка працівників АПК наполягає на  необхідності продовження мораторію на продаж земель, принаймні, до  системного запровадження політики по збереженню і розвитку українського села як основи всіх реформ, а також  формування ефективних державних інституцій забезпечення права власності, передусім - судів та установ кадастру, створення державного земельного банку, якому б селяни мали змогу продати свої паї за справедливою ціною, формування сучасних правил землекористування та контролю за їхнім додержанням землекористувачами - а це значить, що мораторій має діяти не менш ніж до 2022 року.

«Просимо Вас, шановний Андрію Володимировичу, жорстко та неухильно відстоювати конституційні гарантії громадян в сфері земельних відносин, трудові права працівників сільгосппідприємств та не допускати  їх звуження при підготовці й прийнятті нових законів» - акцентовано в листі лідера Профспілки до спікера парламенту.