background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

МОРАТОРІЙ на продаж земель ПРОДОВЖЕНО – солідарні дії Профспілки працівників АПК дали важливий результат!!!

Чи не в останню мить Парламент 7 грудня таки приймає рішення про продовження на рік дію мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств

«Ця перемога відбулась завдячуючи і активній позиції багатьох членів Профспілки працівників АПК, а також лідерів первинок та керівників районних та обласних організаційних ланок Профспілки.

Центральний комітет нашої Профспілки цілеспрямовано та наполегливо домагався продовження мораторію як шляхом щоденнго принципового соціального діалогу на всіх рівнях й широкої інформаційно-роз’яснювальної роботи, так і через проведення масштабних заходів як міжнародні круглі столи та конференції,а також Всеукраїнських Зборів голів первинних профспілкових організацій агропромислового сектору. Профспілка солідарно брала участь в численних акціях протесту як в столиці так і в багатьох регіонах.

Ми розуміємо, що мораторій продовжено лише на рік, тому має попереду багато роботи для досягнення цілей забезпечення захисту соціальних і трудових прав селян та підтримки реальних сільгоспвиробників, що турбуються про найманих працівників і розвиток села» - зазначив Голова Профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін.

За продовження мораторію проголосувало 236 народних депутатів, проти – 48, 16 – утрималося, а 76 не голосувало.

Хто і як з нардепів голосував можна за цим посиланням - (поіменне голосування).

 

«Особливу вдячність за співпрацю з Профспілкою у відстоюванні конституційних прав при проведенні земельних реформ хотів би висловити НІКОЛАЄНКУ Станіславу Миколайовичу – ректору НУБіП, НОВІКОВУ  Геннадію Володимировичу  - Голові Громадської спілки  «Аграрний  союз України» та ІВЧЕНКО  Вадиму Євгеновичу - Заступнику Голови Комітету з питань аграрної політики  та земельних відносин ВРУ, народному депутату України.

Дякуємо ми і всім учасникам Міжнародної науково-практичної конференція «Земельна реформа. Забезпечення сталого використання земельних ресурсів та розвиток сільських територій. Дотримання фундаментальних трудових і соціальних прав селян і найманих працівників», що відбулась 23 листопада 2017 у взаємодії Профспілки та НУБіП.

Вкрай важливою для Центрального комітету Профспілки була підтримка лідерів первинок, які прийняли 22 листопада відповідні рішення на Зборах голів первинних профорганізацій Профспілки працівників АПК  України.

Але будь-які рішення в столиці не матимуть належного результату без проведення відповідної роботи в регіонах. Чимало зроблено нашим профактивом в містах і селах, хоча  перепони були чи не на кожному кроці. І все таки виділити хочу наснагу і результативність профспілкової боротьби ГОРЛАЧ Марини – голови Черкаського обкому АПК, МАКЕДОНСЬКОГО Івана – голови Одеського обкому АПК та НЕШИКА Степана – голови Вінницького обкому АПК.

При цьому ми повсякденно відчували підтримку нашої міжнародної профспілки IUF і персонально вдячні за продуктивну співпрацю  координатору IUF в Україні Дмитру СТЕПАНЮКУ.

Перемога не є даністю, а лише відкриває нові горизонти і передбачає нові цілі, тому ми налаштовані на  повсякденну роботу з їх реалізації» - наголосив Ігор Сопелкін.

 

ДОВІДКОВО

Законопроект №7350 «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» підтримали за основу і в цілому 236 народних депутатів, проти – 48, 16 – утрималося, а 76 не голосувало (поіменне голосування).

Відповідно до ухвалених змін, продовжено дію мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств «до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше до 1 січня 2019 року».

 

Відтак до набуття чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, а також щонайменше до 1 січня до 2019-го, заборонено:

  • внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств;
  • купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;
  • купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам – учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року. Верховна Рада кілька разів продовжувала його.