background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Ганебне явище як ЗАБОРГОВАНА ЗАРПЛАТА має бути нарешті подолане

Протягом 2017-го року набуло загострення таке ганебне явище як заборгованість із заробітної плати.

В цілому сума заборгованості з виплати заробітної плати  за всіма видами економічної діяльності  на 1 грудня 2017 року склала 2 мільярди 581 мільйони 699 тисячі гривень, що 44% більше ніж на початок 2017 року.

На підприємствах сільського господарства зарплатна заборгованість на 1.12.17 склала 11 мільйонів 203 тисячі гривень і з початку року зросла на 6,4%.

На підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів заборгованість із виплати заробітної плати на початок грудня 2017 року склала 50 мільйонів 528 тисяч гривень і за минулий рік зросла на 6,6%.

За експертними оцінками реальна заборгованість є суттєво більшою і з різних причин не повноцінно відображається офіційною статистикою.

Профспілкою працівників АПК і її організаційними ланками вживались різноманітні заходи для забезпечення вчасної виплати заробітної плати та повернення заборгованості з неї і це дало певний результат – зростання зарплатних боргів в сфері АПК є значно меншим ніж в інших галузях економіки. Проте порушення трудових прав на повну і своєчасну оплату праці на агропромислових підприємствах залишається гострою проблемою.

З метою більш активного профспілкового впливу на забезпечення вчасної виплати заробітної плати членам Профспілки та в рамках рішення Спільного представницького органу національних профоб’єднань проводиться актуалізація інформації щодо зарплатної заборгованості.

 

Профспілка формує динамічний реєстр підприємств з найбільшою сумою заборгованості та перелік підприємств, де заборгованість із виплати зарплати є більшою за два місяці, а також на яких заборгованість в перерахунку на одного працюючого на 1 січня 2018 року перевищує три мінімальні зарплати(9600грн).

Надана інформація буде узагальнена та використана для визначення комплексу заходів Профспілки на галузевому та національному рівнях, а також оприлюднена на сайті Профспілки.

 

Будемо вдячні за внесення Вами пропозицій щодо можливих дій Профспілки з вирішення проблем заборгованості із заробітної плати та наявної практики боротьби з порушенням права на вчасну оплату праці – на черговому засіданні Президії ЦК Профспілки планується прийняття консолідованих заходів із сприяння своєчасній оплаті праці.

Просимо надіслати Ваші пропозиції на електронному адресу apk555smk@gmail.com.

ПРОПОНУЄМО взяти участь в анонімному опитування щодо стану виплати зарплати - питання в нижньому правому кутку САЙТУ, можна вибрати декілька варіантів відповіді