background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

ЗАРПЛАТНІ БОРГИ – як починаємо 2018-й?

На підприємствах сільського господарства зарплатна заборгованість на 1.12.17 склала 11 мільйонів 203 тисячі гривень і з початку року зросла на 6,4%.

На підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів заборгованість із виплати заробітної плати на початок грудня 2017 року склала 50 мільйонів 528 тисяч гривень і за минулий рік зросла на 6,6%.

За експертними оцінками реальна заборгованість є суттєво більшою і з різних причин не повноцінно відображається офіційною статистикою.

Профспілкою працівників АПК і її організаційними ланками вживались різноманітні заходи для забезпечення вчасної виплати заробітної плати та повернення заборгованості з неї і це дало певний результат – зростання зарплатних боргів в сфері АПК є значно меншим ніж в інших галузях економіки. Проте порушення трудових прав на повну і своєчасну оплату праці на агропромислових підприємствах залишається гострою проблемою.

З метою більш активного профспілкового впливу на забезпечення вчасної виплати заробітної плати нашим спілчанам здійснено оперативне дослідження наявності зарплатної заборгованості на підприємствах, де є первинки Профспілки працівників АПК.

За отриманою від голів обласних організацій Профспілки інформацією складається така картина

Зустріли новий 2018 рік з повністю отриманою заробітною платою працівники  агропромислових підприємств таких областей

1. Волинська

2. Донецька

3. Закарпатська

4. Запорізька

5. Київська

6. Львівська

7. Миколаївська

8. Одеська

9. Сумська

10. Черкаська

11. Чернігівська

Без боргів станом на 1 січня 2018 року і працівники підприємств, що на профобслуговувані Київської міськпрофспілки АПК та Тернопільської облпрофорганізації працівників харчової промисловості.

 

Існує заборгованість по зарплаті станом на 1.01.18

1.                       На одному підприємстві Дніпропетровської облорганізації харчової промисловості працівників АПК (18 працівникам заборгували 350,8  тисяч гривень)

2.                       На двох підприємствах Івано-Франківської облорганізації профспілки працівників харчової та переробної промисловості(348  працівникам заборгували 6 мільйонів 192,4 тисячі гривень)

3.                       На одному підприємстві Київської облорганізації профспілки працівників харчової та переробної промисловості (70 працівникам заборгували понад 1 мільйон гривень)

 

Не повідомили про ситуацію з дотриманням прав спілчан на своєчасну оплату праці (все гаразд чи не володіють інформацією? )

- облпрофорганізації АПК:

1. Вінницька

2. Дніпропетровська

3. Житомирська

4. Івано-Франківська

5. Кіровоградська

6.Луганська

7.Полтаська

8.Рівненська

9.Тернопільська

10.Харківська

11.Херсонська

12.Хмельницька

13.Чернівецька

 

- облпрофорганізації харчової та переробної промисловості:

1.Кіровоградська

2.Одеська

3.Черкаська

4.Чернівецька

 

Наразі Профспілкою працівників АПК визначається комплекс заходів на галузевому та національному рівнях для подолання ганебного явища невчасної оплати праці.

В стані активного формування План дій всіх рівнів Профспілки з вирішення проблем заборгованості із заробітної плати. Практика боротьби з порушенням права на вчасну оплату праці  буде розглянута на черговому засіданні Президії ЦК Профспілки.

Запрошуємо долучитись  до формування ефективного профспілкового арсеналу консолідованих заходів із сприяння своєчасній оплаті праці.

Ваші думки, висновки пропозиції просимо надіслати на адресу apk555smk@gmail.com