background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Трудові відносини – без насилля

29-30 травня ц.р.  у м. Івано-Франківську відбувся  навчальний семінар  для голів первинних профспілкових організацій західних областей на тему:  «Трудові відносинибез насилля. Право на свободу об’єднання,  достойну зарплату,  безпечні  виробничі умови  - необхідний елемент  гідної  праці і  життя !»

Це перший семінар проекту,  який розпочала Профспілка  працівників АПК  за сприяння шведської профспілки «KOMMUNAL»  та Міжнародного  союзу IUF  для первинних профспілкових організацій з метою  мотивації профспілкового членства  як  одного із інструментів захисту  від трудового насилля та права  на свободу обєднання по відстоюванню гендерних підходів  у виробничих відносинах.

Голова Жіночого комітету Профспілки Надія Бурлака у своїй презентації : «Гендерне насильство: сутність, проблеми, протидія» окреслила основні проблеми та загрози, які є сьогодні в Україні та світі стосовно гендерного насилля. А вони дуже тривожні, аде за минулий рік в Україні  за допомого з приводу гендерного насилля звернулося 165 тисяч жінок та 3 млн. дітей. Щороку від рук чоловіків гине 1,5 тис. жінок. У світі зникло 60 млн. жінок лише за останні два роки, і ніхто не знає де вони! Лікарі констатують, що 100% жінок, які зазнали насилля під час вагітності, народжують хворих дітей. І цю страшну статистику можна, на жаль,  продовжувати. Не кращою є статистика із гендерним насиллям у трудових відносинах. Тому роль профспілок у боротьбі за права як жінок так і чоловіків за гендений баланс та гендерні підходи в трудовій, соціальній, інших сферах життєдіяльності є сьогодні надважливим.

           Учасники смінару під час роботи у міні-групах мали змогу самостійно моделювати  ситуації:  « Чому я у профспілці? Що втратив ти , не вступивши в нашу Профспілку?», зробити наліз   Галузевих угод та   Колдоговору – як основного  інструменту  коллективного захисту спілчан від дискримінації і насилля в трудових відносинах, визначити основні виклики і проблеми, що стоять перед Профспілкою працівників АПК  України, зокрема у відношенні до працюючих жінок.

Заступник голови Профспілки Світлана Самосуд відповіла на усі питання щодо  роботи ЦК Профспілки за останні 2 роки та розпоіла про основні події, які відбуваються у профспілковому русі.

         Голова Статутної комісії Профспілки Михайло Тарнавський  та голова Ревізійної комісії Профспілки Орест Кащишин познайомили учасників семінару з новими змінами, внесеними останніми роками до Статуту профспілки та розповіли про основні виклики, які стоять сьогодні перед профспілковими організаціями всіх рівнів, поділилися довідом роботи своїх організаційних ланок.

           Не менш цікавими були інформації фахівців щодо  основних  змін до КЗпП України, внесених  за період 2016-2018 років. Особливу цікавість учсників викликали   Закони України «Про протидію насиллю», «Про аліменти».

           Про  Резолюції 27 Конгресу Міжнародного об’єднання IUF з питань охорони праці жінок та досвід  членських організацій IUF з питань протидії насиллю розповів у своїй презентації координатор IUF Дмитро Степанюк

Підведення підсумків роботи семінару було зроблено на Круглому  столі  на тему : « Форми і методи профспілкової роботи по запобіганню та  протидії дискримінації і гендерному насиллю в трудових відносинах. Реалізуймо своє право на свободу об’єднань!».

Дякуємо усім учасникам, головам обласних організацій, які взяли участь у роботі семінару та особливу подяку  від учасників  висловлюємо  Голові Жіночого комітету Профспілки Надії Бурлаці за фахову підготовку та проведення семінару.

До нових зустрічей. Далі півненний регіон  - 18-19 червня ц.р. збереться у Херсоні. Сподіваємось на таку ж плідну роботу!