background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Національні та міжнародні трудові норми – практика застосування. Яким є приклад корпорації ROSHEN?

Права на об’єднання  та ведення колективних переговорів Міжнародною організацією праці віднесені до основоположних прав трудящих і знаходяться під особливим контролем цієї поважної міжнародної інституції.

Профспілка працівників АПК сповідує непохитність трудових прав працівників, зокрема закріплених конвенціями МОП, і як членська організація міжнародної профспілки IUF проводить постійний моніторинг дотримання на підприємствах галузі визначених в докуметах МОП трудових норм.

Моніторинг передусім має на меті вивчення позитивного досвіду, а також  діагностику проблем. У співпраці з державними наглядовими органами та міжнародними інституціями наша Профспілка застосовує весь арсенал забезпечення дотримання прав працівників. Найбільш ефективним механізмом є конструктивний діалог Профспілки з роботодавцями та органами виконавчої влади, співпраця з народними депутатами та взаємодія зі ЗМІ. Нажаль, нерідко приходиться використовувати інші інструменти з арсеналу профспілок – суди, страйки, акції протесту.

Маючи в складі Профспілки підприємства різних транснаціональних і іноземних  корпорації є зрозуміла особлива увага до стану дотримання саме на них соціальних і трудових стандартів.

Консультативна зустріч в Центральному комітеті Профспілки з Тетяною Максимовою та Ларисою Любаренко - головами первинок фабрик, що входять до складу корпорації ROSHEN, стосувалась саме питань дотримання основоположного права на ведення переговорів, відповідності змісту колективних договорів чинному законодавству та щодо дотримання норм укладених колдоговорів.

Під час зустрічі детально було обговорено правове поле, механізми держаного нагляду та контролю, інструментарій громадського контролю та варіанти залучення міжнародних інституцій при виникнення спорів чи конфліктів.

Під час моделювання профспілкових дій відбулась гостра, але конструктивна розмова щодо необхідності послідовної і при необхідної жорсткої профспілкової позиції дотримання національного і міжнародного законодавства в сфері праці – і це не право, а обов’язок кожного профспілкового активіста, а особливо профспілкового посадовця всіх рівнів. Відтак розмова не є завершеною, а матиме важливе продовження.

В консультаціях прийняли участь члени ЦК, заступники Голови Профспілки Ольга Лопата, Світлана Самосуд та Сергій Кондрюк, а також голова Вінницького міськомуПрофспілки Наталя Тітаренко та представники адвокатської компанії.